Народното събрание прие решение във връзка с инициативата за Вертикален

...
Народното събрание прие решение във връзка с инициативата за Вертикален
Коментари Харесай

Влизаме в нов газопреносен коридор с още шест държави

Народното заседание одобри решение по отношение на самодейността за Вертикален кулоар на газопреносните оператори на България , Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, осигуряваща опция за транспорт на спомагателни размери природен газ от разнородни и надеждни източници. Решението бе признато със 133 гласа " за ", 46 - " срещу " и девет - " въздържал се ". Вносители са ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов, ръководителят парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски и съпредседателят парламентарната група на " Продължаваме промяната - Демократична България " Кирил Петков, осведоми Българска телеграфна агенция.

С плана на решение се разпорежда на министъра на енергетиката да изследва опцията за европейско финансиране за реализацията на три плана за транспорт на газq чиято индикативна стойност за реализация е 825 млн. лева без Данък добавена стойност. Предвидено е още в период до 1 май 2024 година министърът на енергетиката да усили капитала на " Булгартрансгаз " ЕАД с 200 млн.лв. като средствата да се употребяват целево за подготовката и реализацията на плановете.

В решението се планува разширението на газопреносната инфраструктура на „ Булгартрансгаз ” ЕАД и реализация на следните планове: Проект I: „ Повишаване на потенциала за транспорт на природен газ в точка на междусистемно свързване Кулата / Сидирокастро в посока от Гърция към България ”; Проект 2: „ Повишаване на потенциала за транспорт на природен газ в точка на междусистемно свързване Негру Вода / Кардам в посока от България към Румъния “ и Проект З: „ Довеждаща газопреносна инфраструктура с високо налягане за зареждане на консуматори в източномаришкия район ”.

В отчета на Комисията по енергетика се показва, че въпросните планове са основна част от цялостната визия на Вертикалния кулоар. Реализацията на плановете е от голямо стратегическо значение в светлината на идното от 1 януари 2025 година прекратяване на преноса на съветски газ през Украйна и обстоятелството, че съществуващата инфраструктура на „ Булгартрансгаз ” ЕАД не разрешава да бъде сменен напълно транзитирания съветски газ през мрежата ѝ и ще обезпечи техническа опция на газопреносната мрежа на „ Булгартрансгаз ” ЕАД за транспорт на възходящи количества природен газ от разнородни надеждни източници, включително полутечен природен газ , в посока от юг на север в поддръжка на напъните за диверсификация и повишение на сигурността на доставките както за България , по този начин и за страните от района, се показва в отчета на комисията.

Според получената информация, за покриване на търсенето на газ в Унгария, Словакия, Чехия, Австрия, Хърватска и Италия, които получават газ през Украйна, се преглеждат конкурентни направления посредством доставки на LNG по направления от Южна, Северна и Западна Европа и с до 4 милиарда кубични метра повишение на доставките от Русия по морския газопровод Турски поток. В тази връзка, с цел да резервира България мястото си на газовата карта на Европа, с цел да бъде сменен с LNG транзитирания газ с съветски генезис и с цел да бъдат обезпечени нужните количества за Централна Европа, е належащо в интензивен порядък да бъдат осъществени разпознатите планове за повишение на потенциалите за транспорт от Гърция към България и от България към Румъния, декларират вносителите.

След присъединението на Украйна към самодейността за Вертикалния газов кулоар, той съставлява освен конкурентно, само че и солидарно решение за гарантиране на доставките на газ за Европа. Реализацията на посочените планове от „ Булгартрансгаз ” ЕАД ще разреши оползотворяване на опциите на тръбопроводите и газохранилищата на Украйна и опазване на ролята на украинската газова инфраструктура за европейската енергийна сигурност, се показва още в отчета на комисията.

По време на дебата присъединяване взеха народен представител и от " Възраждане " и " ИТН ". Димитър Гюрев от " Възраждане " означи, че при влагането на толкоз доста средства, не излиза наяве какъв ще бъде размерът на директните такси, юридически ли е разбор на изгодите за България . Колегата му Искра Михайлова означи, че с въпросното решение се връща газифицирането на Топлоелектрическа централа в комплекса " Марица Изток ". Тя уточни, че още вид първи на Плана за възобновяване и резистентност е заложено газифициране на Топлоелектрическа централа от ГЕРБ. Даниел Проданов също от " Възраждане " добави, че очевидно Топлоелектрическа централа би трябвало да работят, тъй като вътре било " цялостно с калинки на ГЕРБ ", до момента в който мините трябвало да затворят, тъй като на техните терени " Движение за права и свободи щяло да прави фотоволтаици ". За това виновни са ГЕРБ и Движение за права и свободи. Тази картина плаче за съд, добави народен представител ът. Павела Митова от Има Такъв Народ съобщи, че парламентарната ѝ група няма да поддържа по този начин импортирания план.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР