Народното събрание прие окончателно Законопроект за защита на лицата, подаващи

...
Народното събрание прие окончателно Законопроект за защита на лицата, подаващи
Коментари Харесай

НС прие закона на ГЕРБ за защита на подателите на сигнали за корупция

Народното заседание одобри дефинитивно Законопроект за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за престъпления. Вносител на законопроекта е Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Законопроектът е част от Националния проект за възобновяване и резистентност. Така Народното събрание поправи неточност от средата на декември, когато отхвърли сходни законопроекти на Министерски съвет и на Надежда Йорданова от " Демократична България " и блокира 724 млн. евро от Плана.

Законопроектите предлагаха основаването на обединен централен орган за външно подаване на сигнали, като за осъществяването на тези функционалности е избрана Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество. Предвижда се тя годишно да изпраща на Европейската комисия данни за броя на постъпилите сигнали, осъществените инспекции и резултатите от тях, както и да разгласява на интернет страницата си тази информация.

С признатия през днешния ден законопроект се уреждат изискванията, редът и ограниченията за отбрана на лицата в обществения и в частния бранш, които подават сигнали или обществено оповестяват информация за престъпления, които заплашват или повреждат публичния интерес и правото на Европейски Съюз.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР