Народното събрание прие Национална здравна стратегия 2030. Документът е внесен

...
Народното събрание прие Национална здравна стратегия 2030. Документът е внесен
Коментари Харесай

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Народното събрание одобри Национална здравна тактика 2030. Документът е импортиран от Министерския съвет и прецизиран от работна група към Комисията по опазване на здравето в Народното събрание. Народното събрание взе решението за приемането на тактиката със 107 гласа „ за “, 36 „ срещу “ и осем „ въздържал се “.

В отчета на комисията по опазване на здравето се показва, че Националната здравна тактика 2030 е водещият стратегически документ за бранш „ Здравеопазване ", който дефинира дълготрайната визия за развиването му, стратегическите цели и цели, както и съответните политики за тяхното осъществяване.

Националната здравна тактика 2030 обезпечава реализацията на политиките и ограниченията, заложени в националните стратегически документи от по-висок сан, а точно Националната стратегия за развиване България 2030 и Националния проект за възобновяване и резистентност, като ги интегрира в общите секторни цели и политики и ги добавя с други характерни ограничения.

Националната здравна тактика 2030 показва съответните резултати, които би трябвало да бъдат реализирани до 2030 година и знаци за оценка на осъществяването на заложените цели и цели. Стратегията ще бъде изпълнявана посредством План за деяние за интервала 2023 - 2026 година и План за деяние за интервала 2027 - 2030 година, съдържащи съответните ограничения, дейности, запаси и периоди за осъществяване на всяка политика, се споделя в отчета на комисията. Ангажимент за създаването на съответен проект за деяние има изпълнителната власт.

Тази тактика има няколко съставния елемент. Един, в което несъмнено ще успеем, един, в който отчасти успяхме и един, в който не успяхме. Това, в което се надявам да успеем - е да имаме една Стратегия за развиване на опазването на здравето в идващите 6 години, което е належащо, с цел да се развива системата системно и стабилно. Това, в което отчасти успяхме е да създадем нов модел на Стратегия, който не е извънреден, а инклузивен - всеки, който искаше, можеше да способства нещо в нея. Който искаше да бъде забелязан и чут - беше забелязан и чут. Тази тактика не съумя да ни сплоти, тъй като това, което от десетилетия имаме и продължаваме да имаме, е едно въпиющо разделяне посред ни даже по тематики, които би трябвало да ни сплотяват, с цел да оцеляваме, уточни Александър Симидчиев, ПГ на ПП-ДБ, ръководител на работната група.

Костадин Ангелов, ръководител на здравната комисия, ПГ на ГЕРБ-СДС акцентира, че за първи път се случва този казус да се обединят напъните на всички от системата на опазването на здравето. Прегледахме последния усъвършенстван разновидността на здравната тактика. Има някои позитивни резултати - положителните моменти в лекарствената политика, визията за отдалечени и мъчно налични региони, както и фокусът върху социалнозначимите болести. Документът към момента има забележки. В терминологично отношение към момента звучи като брюкселско факсимиле от типа на " промоция на здравна помощ ", " мониторингов скрининг " - без да носят наличие, разяснява Маргарита Генчева, ПГ на " Възраждане ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР