Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за

...
Народното събрание прие на второ четене промените в Закона за
Коментари Харесай

След години усилия. Парламентът окончателно прие промените в закона за защита от домашното насилие

Народното заседание одобри на второ четене измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение (ЗЗДН). Това се случи в петък с гласовете на ГЕРБ, „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) и Движение за права и свободи.

Окончателното гласоподаване на обединявания законопроект на ПП-ДБ и ГЕРБ идва два месеца откакто Народното събрание го.

Законовите промени включват основаването на Национален съвет за предварителна защита и отбрана от домашно принуждение към Министерския съвет. Ще бъде построена и национална осведомителна система за случаите на домашно принуждение.

Разширява се кръгът на лицата, потърпевши от домашно принуждение, усилват се и ограниченията за тяхната отбрана. Предложението на „ Възраждане “ да бъде основан народен указател за случаите на педофилия също беше признато.

През последните седмици законопроектът за изменение и допълнение на ЗЗДН беше обсъждан на три пленарни съвещания. При предходните разисквания на измененията депутатите не стигнаха до гласоподаване поради продължителни диспути с присъединяване на „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия.

Двете партии в този момент гласоподаваха срещу препоръчаните промени. Основните им претекстове против плана бяха свързани с предвижданата от тях заплаха от „ джендър идеология “ и опасността деца да бъдат отнемани от родителите си. Подобни промени не участват в законопроекта.

Представители на „ Възраждане “ и Българска социалистическа партия също така се оповестиха срещу неправителствените организации, които работят в областта на предварителната защита и отбраната от домашно принуждение.

Калина Константинова от ПП-ДБ неколкократно опроверга тези изказвания и ги назова „ спекулативни “ и „ безспорна гротеска “.

След гласуването на измененията в петък Надежда Йорданова от ПП-ДБ написа във Facebook: „ След години старания и доста работа, 49-ото Народно заседание през днешния ден свърши нещо положително. “ Йорданова е измежду създателите и вносителите на законопроекта.

В края на януари тази година, малко преди да бъде разхлабен, 48-ият парламент отхвърли две оферти за промени в Закона за отбрана от домашно принуждение. Законопроектите на „ Демократична България “ и на Българска социалистическа партия бяха признати на първо четене, само че при прегласуване бяха отхвърлени от депутатите.

По време на дебатите към законопроекта на Демократична България през януари още веднъж доминираха причини, свързани с Истанбулската спогодба и „ джендър идеологията ”, които не участват в предлаганите промени. Против плана гласоподаваха „ Възраждане ”, Българска социалистическа партия и част от депутатите от ГЕРБ и “Български напредък ”.

„ Това е законопроект, който адресира обстоятелството, че всяка трета жена в България е жертва на принуждение. Това са един милион дами, които ще висят на вашата съвест, на съвестта на тази зала, в случай че ние не приемем този законопроект “, сподели тогава Калина Константинова.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) от ноември предходната година, 36,3% от младите дами сред 18 и 29 години в България са били насилвани физически или полово от собствен сегашен или някогашен сътрудник.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР