Народното събрание прие на първо четене със 142 гласа за

...
Народното събрание прие на първо четене със 142 гласа за
Коментари Харесай

Народното събрание прие на първо четене бюджета на НЗОК

Народното заседание одобри на първо четене със 142 гласа " за " и 60 " срещу " бюджета на Здравната каса. По-рано тази седмица народните представители от бюджетната и от здравната комисия го отхвърлиха, тъй като депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи не го поддържаха.

Бюджетът въпреки всичко през днешния ден получи поддръжката на ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи, само че с ангажимента, че самите те ще предложат промени сред първо и второ четене.

" Категорично ние няма да подкрепим сред първо и второ четене параграфи 11 и 16 в бюджета на НЗОК ", съобщи Костадин Ангелов, ПГ на ГЕРБ Съюз на демократичните сили.

" За следващ път прави усещане, че колкото и да нарастват средствата в бюджета на касата с всяка последваща година, достъпът на жителите до опазване на здравето си остава постоянно еднакъв. Уж са здравноосигурени, а се постанова да заплащат до 50% от медицинските услуги ", сподели Маргарита Махаева, ПГ на " Възраждане ".

" Този бюджет остава надалеч от съвършения бюджет, който българското опазване на здравето чака отдавна - бюджет, който да дава решения най-малко за главните проблеми в системата на опазването на здравето в страната ", посочи Георги Гьоков, ПГ на Българска социалистическа партия за България.

" Няма по какъв начин да подкрепим този бюджет заради неналичието на цялостна визия за смяна. Промените са прекомерно скромни и несъществени и не водят до радикална смяна в цялата конструкция ", съобщи Станислав Балабанов, Има Такъв Народ.

Зад бюджета предстоящо застанаха от ПП-ДБ, както и самият министър на опазването на здравето, който го дефинира като най-хубавия бюджет от последните години.

" Народното събрание има уговорката да одобри финансовата рамка. Качеството на опазването на здравето, организацията му, не са ангажимент на националното заседание. Те са ангажимент на структурите, които употребяват тези средства, с цел да може да се реализира смяната, която целим ", посочи Александър Симидчиев, ПГ на ПП-ДБ.

" Откровено казано не мога да схвана за какво ние се противопоставяме на този закон за НЗОК. Аз проследявам бюджетите на хубавичко каса от 15 години и това е най-хубавият бюджет. Той е и структуриран както би трябвало в посока на извънболнична помощ, в посока на извънболнична помощ ", посочи Христо Хинков, министър на опазването на здравето.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР