Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за българските лични документи

Народното заседание одобри на първо четене промени в Закона за българските персонални документи, свързани с издаването на дипломатически и служебни паспорти. Промените бяха гласувани със 168 гласа „ за “. Вносител на промените е Министерският съвет. С гласуваните текстове на първо четене се правят промени, които директно засягат функционалностите, изпълнявани от Министерството на външните работи (МВнР) и задграничните представителства на България в чужбина. В отчета на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред се показва, че промените имат за цел повишение на успеваемостта при издаването и използването на дипломатически и служебни паспорти, оповестява Българска телеграфна агенция.

Към сегашния миг в нормативната уредба липсва категорично ограничаване по отношение на използването на служебни паспорти. Тази празнина основава опция за незаконосъобразно потребление на служебните паспорти за персонални цели. С цел предварителна защита, със законопроекта се вкарва категорично ограничаване за използването им единствено при осъществяване на служебни функционалности отвън страната. По този метод ще се минимализират опциите за корист с право и потребление на привилегиите, които дават този тип паспорти и най-много безвизовото пътешестване в чужбина до всички трети страни, с които има подписани съглашения за освобождение от условието за виза на притежателите на дипломатически и служебни паспорти, се акцентира в отчета на комисията. Единствената категория лица, която има право както на дипломатически, по този начин и на длъжностен паспорт, са регионалните шефове. Тази правна опция не е позволена за нито една друга категория лица, в това число за лицата, заемащи висши държавни длъжности. Във връзка с това отпада опцията за издаване на дипломатически паспорти на регионалните шефове, като за тази категория лица се резервира правото да получат длъжностен паспорт, като районен орган на държавната власт, се показва в отчета.

Създава се правна опция за издаване на служебни паспорти на деца на чиновници без дипломатически сан на задгранична работа до 25-годишна възраст, несключили брак, които не престават образованието си (средно или висше) в приемащата страна. Към сегашния миг липсва правно съображение за издаване на служебни паспорти на тази категория лица. Същевременно в аналогична догадка децата на чиновници с дипломатически сан имат право да получат дипломатически паспорт, се споделя в претекстовете към импортирания законопроект. 

С измененията се уточняват и разпореждания по отношение на краткотрайните паспорти, с което ще бъде усъвършенствано административното обслужване на жителите и ще се освободи административен потенциал. Временният паспорт е документ за пътешестване, заместващ паспорта. Този тип заместващ документ се издава от българските задгранични представителства след координиране с Министерство на външните работи, а в избрани в закона случаи - и с Министерство на вътрешните работи. Съгласуването с Министерство на външните работи се прави за потвърждаване на самоличността на лицето, се показва в отчета на комисията.

В него се показва още, че с промените се улеснява процедурата по издаване на краткотрайни паспорти на арестувани, задържани или наказани, когато издаването се прави по молба на способените локални управляващи. В тези случаи задължението за събиране на биометрични данни (пръстови отпечатъци, цифрова фотография, дигитален подпис) ще отпадне, защото тези лица на процедура не могат да отидат персонално в консулската работа по справедливи аргументи. 

В хода на разискванията Петър Петров от „ Възраждане “ съобщи, че парламентарната група ще поддържа импортирания законопроект на първо четене. Депутатът означи обаче, че в законопроекта няма статистика във връзка с един проблематичен детайл, а точно издаването на служебни паспорти за лица от администрацията, представители на изпълнителната власт. Петров разяснява, че служебни паспорти се издават със заповед на министъра на външните работи на лица, които извършват външнополитически задания, и настоя за прецизиране на въпросните разпореждания, защото липсвало явен правилник за издаването им.  
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР