Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Депутатите одобриха изваждането на „Български пощи“ от транспортното министерство

Народното заседание одобри на първо четене промени в Закона за пощенските услуги със 121 гласа „ за “ и 90 – „ срещу “, без въздържали се.  

„ Против “ законопроекта гласоподаваха депутатите от ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи и „ Възраждане “. „ За “ гласоподаваха народните представители от ръководещата коалиция „ Продължаваме Промяната “, „ Българска социалистическа партия за България “, „ Демократична България “ и „ ИТН “.  

С измененията се предлага държавната политика в региона на пощенските услуги и маркоиздаването да се реализира от избран с разпореждане на Министерския съвет заместител министър-председател , се показва в отчета на отрасловата комисия по превоз и известия. Така от транспортното министерство, пощите минават към вицепремиера по дейно ръководство Калина Константинова .

В хода на дебата от „ Продължаваме Промяната “ и „ Българска социалистическа партия за България “ застъпиха тезата, че със законопроекта ще се модернизират „ Български пощи “ ЕАД. Сред причините за изваждането им от Министерство на превоза и известията е превръщането на пощенските к лонове в центрове за сложно административно обслужване .

От ГЕРБ-СДС възразиха като показаха, че законодателната смяна е само за да се избегне спорът на ползи на министъра на превоза Николай Събев, който е притежател на спедиторска компания .

От „ Възраждане “ също възразиха , като показаха, че няма да поддържат предлагането. Костадин Костадинов, ръководител на ПГ „ Възраждане “ изясни, че предлагането буди неразбиране. Той изясни, че „ Български пощи “ от години насам са в с ъстояние, което, по думите му, е меко казано плачевно и грижите , които се поставят за тях, явно не са положителни. " Настоящият министър на превоза е един от положителните специалисти в този отрасъл. След като от два гаража е съумял да направи империя, явно е добър ", изясни Костадинов и съобщи, че буди огромно неразбиране прехвърлянето на пощите от ръцете на човек, който би могъл да оправи тази компания .

Благовест Белев от „ Продължаваме Промяната “ сподели, че „ Български пощи “ са част от сериозната инфраструктура на страната и би трябвало да бъдат ръководени не апропо, а целево . Той уточни, че структурната смяна е част от съдружното съглашение, обвързвано с административната промяна, тъй че жителите да бъдат обслужвани на едно гише. Той акцентира, че това е единственият оператор, който доближава до дребни обитаеми места.

Халил Летифов, заместник-председател на ПГ на Движение за права и свободи съобщи, че цялото упражнение, което вършат депутатите, е с цел да избегнат спора на интерес на министъра на превоза . По думите му това е единственият мотив за приемането на този законопроект. Той сложи въпроса за експертния потенциал на вицепремиера , който ще поеме ръководството на " Български пощи ". Летифов уточни, че от въпрос към Калина Константинова, ставало ясно, че от една страна ще се усъвършенства материалното положение на " Български пощи ", а въпреки това ще се усъвършенства положението им. Летифов означи, че 2340 са пощенските станции в дребни обитаеми места, а 240 в обитаеми места с под 100 поданици. 1304 се намират в обитаеми места с под 800 поданици. " Разбирайте, че оптимизацията им вещае гибел на тези пощенски станции ", сподели депутатът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР