Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Депутатите промениха ключови данъчни закони

Народното заседание одобри на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за акцизите и данъчните хранилища и Закона за налог върху добавената стойност. Промените се постановат поради координиране на нашето законодателство с европейското.

Предлага се измененията да влязат в действие със остаряла дата - от 1 януари тази година. Цончо Ганев от " Възраждане " съобщи, че приемането със задна дата може да бъде оповестено за противоконституционно. А шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански посочи, че в отчета на комисията в действителност е посочено, че датата е в несъгласие със Закона за нормативните актове и може да докара до противоконституционност на нормите. Но въпреки всичко не е във щета за българските компании и жители даже с ретроактивното си деяние.

С въвеждането на предлаганите промени и допълнения в ЗКПО се чака ограничение на случаите на данъчно обмисляне, водещи до данъчно необлагане или до доста по-ниско облагане, надлежно до понижаване на опциите за злоупотреби и отклоняване от данъчно облагане, се показва в отчета на бюджетната комисия. Предлага се приравняване на избрани хибридни формирания, учредени или открити в страната, които са отвън обсега на данъчно задължените лица от ЗКПО, на данъчно задължени лица при избрани условия.

Така всички данъчно задължени лица у нас, които подлежат на облагане с корпоративен налог и имат следени задгранични сдружения, без значение от формата на облагането им, ще попадат в обсега на характерните правила за установяване на данъчния финансов резултат в случаите на следено задгранично сдружение.

Промените, които се плануват, не са свързани с разноски за данъчно задължените лица, нито са нужни спомагателни бюджетни средства за създаване на административен потенциал и техническа обезпеченост.

В Преходните и заключителните разпореждания се вършат промени и в Закона за налозите върху приходите на физическите лица. Предоставя се опция справките за изплатените през годината приходи и за удържаните налог и наложителни осигурителни вноски, да могат да бъдат подавани от наследниците по закон или по наследство, както и от заветниците или от техните законни представители на едноличните търговци или самоосигуряващите се лица, умряли през данъчната година, които са били работодатели или платци на приходи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР