Народното събрание прие дефиницията за кворум на комисиите, която означава

...
Народното събрание прие дефиницията за кворум на комисиите, която означава
Коментари Харесай

Мнозинство от поне 1/3 в парламентарна комисия може да приема решения

Народното заседание одобри дефиницията за кворум на комисиите, която значи несъмнено наличие на брой депутати в комисията, съгласно което могат да се вземат решенията в законодателния орган. Очаква се планът за новия устав да влезе още на следващия ден за дефинитивно приемане в пленарна зала.

 

На съвещанието на краткотрайната комисия стана ясно, че може да се открие съвещание на Народно събрание единствено, в случай че комисията има кворум.

 

Временната комисия одобри предлагането на Никола Минчев и Мирослав Иванов от Политическа партия, с което се предлага решение на дадена комисия да бъде признато, в случай че не по-малко от 1/3 от нейните членове са подкрепили предлагането, тъкмо както е било в 44-то Народно събрание, показва БГНЕС.

 

Вчера беше записано, че Председателският съвет в Народно събрание ще изслушва един път месечно ръководителите на службите за сигурност, а парламентарните комисии би трябвало да заседават най-малко един път месечно.

 

Запазва се ограничаването депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, да нямат право да вземат участие в комисии.

 

Членовете на комисията няколко пъти не одобриха предлагането, когато процедурният въпрос се отнася до метода на водене на съвещанието, думата да се дава на до трима души от една парламентарна група, като ръководителят да има право на изявление до 2 мин. на всеки въпрос. В резултат остава сегашната процедура, а точно право на изявление да имат безграничен брой лица.

 

Депутатите облекчиха опцията за взимане на решения в пленарна зала с корекция в Правилника за организацията и активността на Народно събрание. В него е записано, че нужният брой гласове за приемане на законопроект ще се дефинира от броя на депутатите, регистрирани при последната преди гласуването инспекция на кворума.

 

Предложението беше направено от Българска социалистическа партия и подкрепено от членовете на Временната комисия за разработване на план за нов устав. Така отпада условието всеки законопроект да събира 121 гласа поддръжка, което беше наложено от " ИТН " в 45-ия и 46-ия парламент.

Остана задължението депутатите да получават възнагражденията си единствено по банков път. Срещу него се оповестиха от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

 

Вчера беше признато председателският съвет в Народно събрание да изслушва регулярно ръководителите на службите за сигурност, а парламентарните комисии би трябвало да заседават най-малко един път месечно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР