Народното събрание подкрепи отпадането на забраната за внос на зърно

...
Народното събрание подкрепи отпадането на забраната за внос на зърно
Коментари Харесай

Парламентът подкрепи отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна

Народното заседание поддържа отпадането на възбраната за импорт на зърно от Украйна. Решението за отпадане на тази възбрана бе подкрепено от 124 депутати. 69 бяха " срещу ", 8 се въздържаха.

В началото на дебата земеделският министър Кирил Вътев съобщи, че решението на държавното управление е ясно. До скоро той беше срещу рухването на възбраната, само че през днешния ден сподели, че си е трансформирал мнението.

" Украйна не извършва тежките условия, които са наложени от Европейски Съюз. Предвид това, че Украйна е във война България също оказва помощ. Осигурени са коридорите на солидарността. Осигурени са коридорите до Кавала и Солун. Въпросът е какво се случва след 15 септември.

На последния министерски съвет бяха изнесени макроикономически индикатори, които демонстрират, че не е толкоз притеснително възбраната да отпадне. Има опция да бъдат набелязани ограничения за поддръжка на нашите аграрни производители, където има проблеми. Приех причините на държавното управление. Завишаваме контрола на всички украински артикули, прецизно ще се управлява ", сподели още Вътев.

От " Възраждане " дефинираха рухването на възбраната като  " национално изменничество, тотално отричане от българските национални ползи ". 

Иван Иванов (БСП) посочи, че планът не е бил гледан в земеделската комисия. Според него " ръководещата сглобка " се пробва да прекара нещо без задоволително разбор, а земеделските производители ще претърпят вреди.

Съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков изясни, че става дума за възбрана дали зърното да влиза в 5 страни, които са част от един общ пазар.

" Всички осъзнаваме, че цената се дефинира от този общ пазар ", сподели Петков.

Той посочи, че животновъдите също имат потребност от поддръжка и по-евтин фураж.

" Кое е по-важно - да понижим инфлацията на 7 млн. индивида или бранш, който получава 2,5 милиарда помощ на година ", сподели Петков.

И добави, че избира цените на хляба, месото, олиото, да са малко по-евтини.

Стоян Костурков ( " Продължаваме промяната-Демократична България " ) напомни, че Украйна изнася зърно за целия Европейски Съюз като се изключи 5 страни - Полша, Румъния, Унгария. Словакия и България. Той съобщи, че това значи, че останалите страни нямат никакви терзания.

Десислава Танева (ГЕРБ) съобщи, че това решение няма правна стойност, тъй като възбраната, приета от Европейски Съюз, изтича.

Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също дефинира решението като изменничество на българския народен интерес и провокация към Европейскяи съюз. Според нея причините, че това решение ще понижи инфлацията и цените, не са правилни и няма да се случат. Нинова съобщи, че зърнопроизводителите употребяват единствено българска пшеница, тъй като ги е боязън, че ще си замърсят производството с артикул, който не дава отговор на европейските условия. Тя посочи, че Полша най-вече поддържа Украйна, само че ще удължи тази възбрана, тъй като това е нейния народен интерес.

" Ако през днешния ден вземете решение за повдигане на възбраната, а Европейски Съюз я продължи, ще си измененията ли решението? ", попита Нинова.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР