Народното събрание отложи решаването на проблема с плащането на над

...
Народното събрание отложи решаването на проблема с плащането на над
Коментари Харесай

Парламентът отложи плащането на милиарда за пътища

Народното събрание отсрочи решаването на казуса с заплащането на над 1 милиард на компаниите за пътно поддържане за осъществени поправки.

Това беше първа точка в дневния ред на Народното събрание, само че ръководителят на Народното събрание Никола Минчев разгласи, че тя няма да се гледа, тъй като липсват отчети от комисиите.

Ива Митева от парламентарната група на „ ИТН “ (ИТН) обаче му опонира, че разглеждането на плана към този момент е било утвърдено в сряда, когато се гласоподава седмичната стратегия. Тя уточни, че анулацията на точката може да отпадне само след гласоподаване на депутатите в пленарната зала.

" Не може да отпадне по ваше персонално решение. Още повече, че Комисията по районно развиване е гледала тази точка, решението е гледано, само че ръководителят не е подписал отчета ", сподели Митева. Тя прикани Минчев да си влезе в ролята на ръководител на Народното събрание и да стартира да ползва правилника.

Преди Минчев да отговори на депутата от Има Такъв Народ, думата бе дадена на вицепремиера и районен министър Гроздан Караджов.

Пътищата в България, които така и така са в трагично положение, към този момент не могат да бъдат поддържани и ремонтирани , съобщи Караджов пред депутатите. Той изиска подпомагане от Народното събрание за намиране на решение на проблемите.

Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) не може повече да разпорежда каквито и да било действия по поддръжка на републиканската пътна мрежа -подмяна на мантинели, пътни знаци, слагане на защитни или ограничаващи мрежи, сподели Караджов.

Ако нейните ръководители създадат нови възлагания, те ще се изправени пред следната алтернатива - дали да спазят прецизно закона или съзнателно да го нарушат с всички последствия, добави министърът на районното развиване.

Той се обърна към Народното събрание да позволи на АПИ да продължи да поддържа и да ремонтира републиканската пътна мрежа по настоящите контракти до избор на нови реализатори по новите открити конкурсни процедури. Посочи, че по този начин ще се даде опция да се довършат 278-те незавършени обекта, магистрални пътни сектори, мостове, тунели и други, както и да се разплати отчасти претендираните от пътностроителните компании суми. По този метод ще се понижи общественото напрежение, подбудено от всеобщите уволнения в тях и последвалите митинги и блокади на пътища и проходи от техни чиновници, съобщи Караджов.

Той увери депутатите, че с това предложение не се узаконяват противозаконни контракти, тъй като те са настоящи и сега. Договорите са подписани след открита спортна процедура по Закона за публичните поръчки, само че са с стеснен размер и надвишени възлагания, т.е. нови възлагания по тях не могат да се вършат, изясни Караджов. По думите му с взимането на решение за отчасти заплащане по тях не е признание на претендираните от изпълнителите суми. Едва след привършване на проверката за осъществените действия ще определим цялостния размер на дължимите суми, добави министърът.

Караджов искаше Народното събрание да позволи заплащането на 50% от претендираните от пътните компании суми, което е общо към 520 млн. лева, а остатъкът да бъде заплатен след приключването на проверката по договорите. Освен това оферираше действието на контрактите да бъде удължено до 30 септември, с цел да могат да се вършат възлагания по тях.

Той даде образец с прохода Витиня, през който минава тежкотоварния трафик и всеки ден има километрична колона от тирове. Пътят не се ремонтира, тъй като не можем да възложим нито един ремонт, нито една мантинела, нито една мрежа, сподели Караджов.

Не диря да свалите отговорността от мене, а Народното събрание да поеме своя дял от отговорността, с цел да ми даде благоприятни условия по-късно и аз да понеса своята отговорност и да отговоря на публичните упования за качествено поддържане на републиканската пътна мрежа и за довеждане докрай в период на стартирани през предходната година поправки, съобщи министърът на районното развиване.

По предложение на Българска социалистическа партия Народното събрание излезе в отмора и беше призован председателски съвет. След 40-минутна среща беше решено решението на казуса да се отсрочи за петък. Преди това обаче по него би трябвало да излезе със мнение и правната комисия на Народното събрание.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР