Народното събрание ограничи правомощията на президента при назначаването на служебни

...
Народното събрание ограничи правомощията на президента при назначаването на служебни
Коментари Харесай

Ограничиха правомощията на президента при назначаването на служебни правителства

Народното заседание ограничи пълномощията на президента при назначението на служебни държавни управления. Със 165 гласа  " за ", на второ четене депутатите решиха в Конституцията да написа, че президентът ще може да избира за длъжностен министър председател сред 7 длъжностни лица на високи позиции, като от в началото избраните отпадна ръководителят на Върховния касационен съд.

Президентът ще може да избира за длъжностен министър председател всред ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Сметната палата или заместника му, шефа и подуправителя на Българска народна банка, омбудсмана или неговия заместител. Ако всички от изброените откажат да заемат тази служба и президентът не може да назначи длъжностен кабинет, подобен ще бъде избиран от Народното събрание, оповестява БНР.

За министри могат да бъдат избирани жители с двойно поданство, реши още Народното събрание. Прието беше още ръководителите на регулаторни органи да бъдат избирани с 2/3 болшинство в Народното събрание, като се съблюдават правилата на неприкритост, бистрота, гласност, с цел да бъде гарантиранa независимостта на тези ръководители, реши още Народното събрание с признатите на второ четене промени в Конституцията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР