Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за

...
Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за
Коментари Харесай

Депутатите одобриха на първо четене промени в Закона за социално подпомагане

Народното заседание утвърди на първо четене промени в Закона за обществено подкрепяне. Част от промените плануват обществените помощи да се дефинират на база размера на линията на беднотия за съответната година.

Служебният обществен министър Лазар Лазаров посочи, че това е първата законодателна стъпка, която ще даде опция за увеличение на броя подпомагани лица и повишение на размера на помощите, както и за основаването на ефикасен механизъм за тяхната актуализация.

Очаква се през идната година помощите да набъбнат с 22%, с колкото ще бъде увеличена и линията за беднотия.

По-рано Лазар Лазаров уточни, че задачата на законопроекта е да отговори на провокации, свързани с участието на България в Европейски Съюз и на поети задължения в границите на Националния проект за възобновяване и резистентност. По думите му резултатът ще е по-висока степен на обществена протекция на хората, които имат нужда от поддръжка.

Той означи, че законопроектът е в основата на стартиралата промяна в региона на минималните приходи. Това е първата законодателна стъпка, която ще разреши съответна система на обществено подкрепяне - основаване на опция за увеличение на броя на подпомаганите, увеличение на размера на получаваните помощи и основаване на ефикасен механизъм за тяхната актуализация, уточни Лазаров. Той означи, че това са рекомендации, които България е получавала от Европейска комисия в границите на няколко следващи отчети.

В рамките на Националния проект за възобновяване и резистентност е планувана и промяна в региона на минималните приходи, добави министърът. Той уточни, че се планува и понижаване на административните условия по разпределяне на обществени помощи, тъй че процесът да бъде скъсен.

С обвързването на системата за обществено подкрепяне с линията на беднотия ще се изпълнят рекомендациите на Европейска комисия и изискванията за активиране на Плана за възобновяване и резистентност, свързани със схемите за най-малък приход. Също по този начин ще се основат нужните условия за усъвършенстване на системата за обществено подкрепяне - разширение на обсега на подпомаганите лица и фамилии и увеличение на размера на помощите, се показва в претекстовете към законопроекта на Министерски съвет.

За осъществяване на предлаганите промени ще са нужни за интервала до 2025 година надлежно – 37,74 млн. лева, заложени в бюджета за 2022 г.; 2023 година – 87,80 млн. лева.; 2024 година – 126,44 млн. лева.; и 2025 година – 126,44 млн. лева Тези средства са планувани с разпореждане на Министерски съвет от тази година за установяване на размера на линията на беднотия за страната за 2023 година и препоръчаните планове са напълно съобразени с нея. Средствата се обезпечават от държавния бюджет, се показва в отчета на обществената комисия в Народното събрание.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР