Народното събрание (НС) гласува в петък създаването на временна комисия,

...
Народното събрание (НС) гласува в петък създаването на временна комисия,
Коментари Харесай

Полицейското насилие на протеста срещу БФС ще се разглежда от временна комисия в парламента

Народното заседание (НС) гласоподава в петък основаването на краткотрайна комисия, която да изследва обстоятелствата и събитията към митинга против Българския футболен съюз (БФС) предходната седмица.

Комисията ще има за задача да откри дали са спазени условията за приложимост на физическа мощ и помощни средства от чиновници на Министерството на вътрешните работи (МВР) при провеждането на митинга.

Новината идва седмица откакто на 16 ноември в София се организира против управлението на БФС. Той беше разгласен като „ кротичък “, само че ескалира и. Станаха известни, в това число по отношение на публицисти и хора, които не са взели участие в размириците.

Това докара до разтърсвания в ръководещото болшинство. Лидерите на „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ) на вътрешния министър Калин Стоянов . Той отхвърли да се отдръпна, а зад него застанаха останалите партии, подкрепящи ръководството - ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Създаването на комисията в този момент има за цел да откри дали при митинга са спазени законите за Министерство на вътрешните работи и за митингите, както и да предложи промени в законодателството, в случай че реши, че са нужни.

Комисията ще работи в продължение на един месец. За неин ръководител беше определен Атанас Атанасов от ПП-ДБ. Във краткотрайния орган влизат общо 18 депутати, по трима от всяка парламетарна група.

Проектът за комисията беше показан от Десислава Атанасова от ГЕРБ. От трибуната на Народното събрание тя сподели, че е „ належащо да има гласност и бистрота “ за случилото се на митинга, тъй като е предмет на разискване от цялото гражданско общество.

Създаването на комисията беше подкрепено от ПП-ДБ, ГЕРБ, Българска социалистическа партия и „ ИТН “ (ИТН). Депутатите от „ Възраждане “ гласоподаваха с „ въздържал се “ с аргумента, че Народно събрание от законодателен се пръвръща в проверяващ орган.

Движение за права и свободи гласоподава срещу предлагането. Председателят на групата Делян Пеевски назова комисията противозаконна и сподели, че битите протестиращи са малко и се показват преднамерено от медиите.

Напрежението след митинга против БФС доближи държавното управление. Премиерът Николай Денков съобщи, че, в случай че вътрешният министър Стоянов не осъди полицейското принуждение.

„ Не мога да бъда министър председател в държавно управление, което бие хората по улиците “, сподели Денков в понеделник.

„ Искам изрично да ви уверя, че аз съм срещу полицейското принуждение, само че съм и срещу насилието по отношение на служители на реда ", и увери, че всички чиновници, които са надвишили пълномощията си, ще понесат своята отговорност.

В същото време за конфликтите на митинга на Столичната община. Кметът на София Васил Терзиев . Ръководството на БФС отпред с президента Борислав Михайлов за събитията.

При митинга, седем от които са малолетни. В предаването „ Студио България “ Свободна Европа, в които момче споделя за бито от служители на реда 19-годишно момиче.
 Как София пламна поради футбола  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР