Народното събрание наложи мораториум върху цената на електроенергията, водата и

...
Народното събрание наложи мораториум върху цената на електроенергията, водата и
Коментари Харесай

НС наложи мораториум върху цените на тока за бита от 1 януари 2022г

Народното събрание наложи мораториум върху цената на електрическата енергия, водата и парното от 1 януари 2022 година.

Със 186 гласа " за " Народното събрание одобри мораториум по предложение на ГЕРБ, с който цените на тока за битовите консуматори да останат непроменени от 1 януари 2022 година.



Преди това, със 163 гласа " за ", 49 " срещу " и 7 въздържали се, депутатите одобриха основаването на Временна комисия за въпросите с енергийната рецесия и предложение за справяне с нея. Идеята пристигна от парламентарната група на " Продължаваме Промяната " и планът на решение беше включен като трета точка в дневния ред за съвещанието на Народно събрание в сряда.

Предложението беше на ръководителя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Изненадващо обаче болшинството поддържа опозицията и по този начин 186 народни представители стопираха повишаването на главните битови сметки след Нова година, което към този момент желаеха от КЕВР. Двама национални избраници бяха срещу, а други двама се въздържаха.

" Радвам се, че опозицията разсъждава отговорно, по тази причина мога да ви уверя, че ние ще подкрепим вашето предложение за мораториум. Огромна група от българските депутати ще застанат зад това предложение. Не знам по какъв начин ви хрумна, само че съм извънредно благополучен, че пристигна от вас ", обърна се към ГЕРБ Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

Така Народното събрание изпревари енергийния регулатор, който към този момент предложи от 1 януари 2022 покачването на цената на тока за бита да бъде приблизително с 11,51%. Това бе и една от аргументите вносителите от " Продължаваме промяната " да упорстват за краткотрайна комисия за енергийната рецесия, а изненадващо Народно събрание да наложи също така и мораториум върху цените.

Движение за права и свободи не поддържаха предлагането. " Направихте най-големия популизъм. Нямате визия какво направихте със свободния пазар на електрическа енергия в България ", реагира Рамадан Аталай. Това решение е незаконно, сподели той. Депутатите от придвижването не взеха присъединяване в гласуването.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР