Народното събрание да препоръча отстраняване и разследване на шефа на

...
Народното събрание да препоръча отстраняване и разследване на шефа на
Коментари Харесай

Комисията за полицейско насилие в НС поиска отстраняването на шефа на НСО

Народното заседание да предложи премахване и следствие на шефа на НСО военачалник Емил Тонев, прокурор Вероника Трифонова, наблюдаваща инспекцията за полицейско принуждение по време на митингите предходната година, както и на длъжности лица от НСО. Препоръката е от отчета на Временната комисия за полицейското принуждение. Той би трябвало да бъде гласуван и на съвещание на Народното събрание.

Според заключението на парламентарната комисия шефът на НСО ген. Емил Тонев и прокурор Вероника Трифонова, която в този момент е делегиран прокурор в Европейската прокуратура, са прикрили насилието от вечерта на 10 юли предходната година.

" Защото той в два разнообразни правосъдни състава е изпратил писма, съгласно които НСО не са разполагали с тези записи. Въпреки моите настоявания записите са изтрити и това е направено преднамерено, никой няма илюзии. Така че комисията ще предложи премахване и следствие освен на шефа на НСО, само че и на дежурния по видеонаблюдение, както и на дежурния офицер, който също е следил онлайн. По същия метод стои въпросът и с прокурор Трифонова. Тя излъга по националната телевизия, че не разполага с доказателства, видно от материалите, които събрахме, е разполагала с всички доказателства ", съобщи Николай Хаджигенов от " Изправи се БГ! Ние идваме ".

От Българска социалистическа партия и " Демократична България " показаха запаси във връзка рекомендацията за премахване.

" Не сме ние органът, който би трябвало да дава инструкции кой да бъде назначаван и кой да бъде уволняван. Шефът на НСО се назначава по обвързаната подготвеност, предлага се от Министерски съвет и се назначава с декрет на президента. Това са способените органи, които би трябвало да вземат мотив от нашия отчет и да извършат задълбочена инспекция ", съобщи Атанас Атанасов от " Демократична България ".

" С сътрудниците от " Демократична България изразихме запаси точно от тази дума премахване, тъй като мисля, че тук, моето персонално мнение, ще има разбъркване на компетенциите на обособените управляващи - законодателна и правосъдна власт. Не е редно, следствие - да, в границите на следствието в случай че се съберат задоволително данни тя може да бъде отстранена в съответния законов ред ", съобщи Иван Иванов от " Българска социалистическа партия за България ".

Все отново в окончателния отчет на комисията ще бъде записана рекомендацията за премахване, посочи след съвещанието Николай Хаджигенов. От Асоциацията на прокурорите в България излязоха с позиция.

" Това е ослепителен образец освен за груба институционална интервенция и за безпричинно засягане на престижа на български прокурор, само че и за съществено и рисково застрашаване на конституционните устои на правовата страна ", показват от Асоциацията на прокурорите в България.

От Националната работа за защита отхвърлиха коментар.

По време на работата си комисията е открила и подслушване на близо 1000 души по време на митингите, което е една трета от всички позволения за СРС за годината. А дали отчетът ще бъде гласуван в пленарна зала - следва да забележим.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР