Народният представител от Възраждане Петър Петров сезира министъра на околната

...
Народният представител от Възраждане Петър Петров сезира министъра на околната
Коментари Харесай

Установени нарушения при обработка на отпадъци в Монтана след сигнал на “Възраждане”

Народният представител от Възраждане Петър Петров сезира министъра на околната среда и водите за нередности при употребата на Регионалното хранилище за неопасни боклуци (РДНО) край Монтана, което приема и обработва битови боклуци от всички общини в района.

По разпореждане на министър Юлиян Попов през месец октомври са осъществени серия инспекции на място от РИОСВ-Монтана. Проверяващите са открили, че в експлоатираната клетка No.3 на депото, в несъгласие с описаното в показаната им от оператора отчетна книга/дневник, не са били осъществявани дейностите по разстилане на отпадъците, тяхното уплътняване и запръстяване от най-малко 10 см. на доста от работните сектори в депото с обща повърхност от над 2 декара. Запръстяването е трябвало да бъде осъществявано всекидневно, само че не е правено от много време насам.

Неговото осъществяване обаче е наложително изискване по издаденото сложно позволение на Регионалното хранилище. Затова на Иван Иванов, шеф на Общинското дружество за ръководство на битовите боклуци - РДО Монтана ЕООД, е била изпратена покана за явяване за сформиране на Акт за определяне на административно нарушаване и му е обещано наставление в едномесечен период да извърши изискуемото запръстяване. При последващата осъществена инспекция на 03.11.2023 година е открито, че част от проблематичните сектори са били към този момент запръстени.

Засега няма отговор на въпросите, дали Община Монтана е изписвала разноски за пръст и инертни материали, каквито е открито, че не са били полагани в много нескончаем интервал в депото, както и дали съществува на място документираната като закупена бързорастяща растителност в Депото, съществуването на която е другото наложително изискване по издаденото Комплексно позволение за неговата употреба. Затова от страна на Петър Петров е изискана спомагателна инспекция и документи в тази тенденция. " Ще продължим да направляваме дали законът за ръководство на отпадъците се съблюдава прецизно и ще желаеме наказания за виновните лица във всички случаи, в които това не се случва ", съобщи адв. Петър Петров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР