Народният представител Ирена Анастасова участва в срещата при областния управител

...
Народният представител Ирена Анастасова участва в срещата при областния управител
Коментари Харесай

Ирена Анастасова от Ловеч: Докато здравето е търговия и не сменим модела – болници като ловешката ще загиват

Народният представител Ирена Анастасова взе участие в срещата при регионалния шеф на Ловеч, проведена във връзка със задълбочаващите се проблеми и тежкото положение в ловешката МБАЛ „ Проф. Параскев Стоянов “. В работната среща, проведена по самодейност на народния представител Искрен Арабаджиев взеха присъединяване представители на управлението на болничното заведение, на регионални структури на Министерството на здравеопазването, зам.-кметът на община Ловеч, доста медици от болничното заведение – лекари, медицински сестри, лаборанти.
Медиците споделиха, че проблемите на болничното заведение са от години. За последните години са закрити отделенията по ортопедия, физиотерапия, акушерство и гинекология, офталмология, кардиология, вътрешни заболявания, образна диагностика, инфекциозни заболявания. Болницата е със съществени задължения. Заплатите на медицинския личен състав са 1000 лв. за медицински експерти и 1500 за лекари и надалеч не доближават контрактуваното на национално равнище. Липсват консумативи, парното в болничното заведение работи по 3 часа дневно.
„ В качеството ми на депутат, първият ми въпрос към министър в границите на парламентарния надзор в това Народно заседание беше към министъра на опазването на здравето за положението на регионалната болница в Ловеч. Тогава министърът ми отговори, че се организират срещи и диалози по проблемите на болничното заведение. И по този начин към този момент 8 месеца ”, съобщи Ирена Анастасова. И добави:
„ Разбирам, че проблемите са трупани от години, само че смятам, че и в този момент не се работи, както би трябвало. Не може управлението на болничното заведение да упреква личния състав, че не си търсят работа. Тяхната задача е не да си търсят заболели, а да лекуват заболели. И вярно през днешния ден, медиците окачествиха това изявление като цинично и безконтролно. Освен всичко друго, очевидно в болничното заведение няма никаква връзка сред управлението и личния състав. Чиновническото и началническо връзки на управлението към медиците няма да реши проблемите, за някои от които е нужен разговор. И без това множеството от останалите отделения се крепят на по един доктор и при напускането му – ще бъдат закрити и те! “
Народният представител от „ Българска социалистическа партия за България ” беше безапелационна, че Министерството на здравеопазването като принципал на болничното заведение е отговорно за положението й. Според нея, тежко е положението и на други регионални лечебни заведения и това е резултат от наложения през 2001 модел на опазване на здравето. Изходът е промяна с нов модел на финансиране на опазването на здравето, при който опазването на здравето не е търговия и лечебните заведения не са търговски сдружения, преразглеждане на системата на специализациите и съответна за 21-ви век материална база. Тя посочи, че по всякакъв начин, дружно с другите народни представители от региона, ще спомага за решение на проблемите на болничното заведение, както и че ще предприеме законодателни начинания.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР