Народните представители приеха на второ четене предложението на Демократична България

...
Народните представители приеха на второ четене предложението на Демократична България
Коментари Харесай

Окончателно: Държавата ще може да поеме контрола над рафинерия Лукойл при криза

Народните представители одобриха на второ четене предлагането на " Демократична България " страната да може да поеме контрола на петролната рафинерия " Лукойл Нефтохим " в Бургас при изключителни условия. " За " предлагането гласоподаваха всички партии без " Възраждане ".

Законът ще се ползва в обстановки, когато е застрашена националната сигурност, а за образец се взимат дейностите на страни като Италия, която също пое надзор над съветска рафинерия.

Предвижда се при пораждане на сходен проблем сдружението да бъде ръководено от необикновен шеф, който да е отпред за интервал от шест месеца с алтернатива удължение на периода с още шест, т.е. за оптимален интервал от 1 година. Той няма да има право да се разполага с имуществото и активите на сдружението, като ще бъде назначаван от министъра на стопанската система и промишлеността.

Единствените, оповестили се срещу законопроекта - от " Възраждане ", съзряха опит за национализация, криеща се под " лъскави изрази ". " Ако това предложение бе направено преди време, без оглед на сегашната обстановка, има смисъл. Няма неприятно да се национализира рафинерията, дано се национализират и американските ТЕЦ-ове ", сподели Цончо Ганев. В сегашната обстановка обаче, счита националният представител, когато България е покрай военните дейности и оказва помощ оръжейно на една от страните, това е в допълнение замесване в спора.

" Никъде в нашето предложение не става дума за национализация, става дума за нещо напълно друго. Например в Германия сходният закон е доста по-рязък във връзка с съветските активи и рафинерии. Ние предложихме доста по-гъвкав метод, отчитатйки и националния ни нрав. Не би трябвало да се извиват ръцете на българската страна ", отвърна Ивайло Мирчев от Демократична България.

" Национализация значи да бъде отнета собствеността. Никъде в българското законодателство от 90-та година насам няма такива текстове ", добави и вносителят на законопроекта Мартин Димитров. " Спрете с тези спекулации, тъй като вашите ползи не са да има мощна страна. Други са вашите ползи ".

" Изживявам фрапантен потрес от това, което казвате. Мога да ви изкарам десетки ваши изявления и на цялата ваша популация от грантово стимулирани представители. Вие сте тези, които продадоха " Нефтохим " и то на съветска компания. Това, което вършиме сега, е в полза на Съединени американски щати. Българският народен интерес изискваше в никакъв случай да не се продава българската рафинерия, тъй като една частна компания, била съветска, била каквато и да е, би могла постоянно да реши да саботира страната. Защо продадохте " Нефтохим ", репликира Костадинов.

Според енергийното острие на ГЕРБ Делян Добрев пък вносителите от Демократична България не са обяснили добре концепцията на законопроекта. Не се касае за национализация, а страната няма никакъв интерес да поема ръководството върху рафинерията, а става дума за предоставяне на опция в случай че " Нефтохим " приключи активност по политически аргументи да вземем за пример, страната да може да продължи активността на сдружението, изясни Добрев.

Словесен конфликт при дебатите по закона, въпреки и не всъщност, си спретнаха Българска социалистическа партия и " Възраждане ". На трибуната излезе Иван Ченчев, който бе засегнат от думите на Цончо Ганев, че България изнасяла оръжия за Украйна преди решението на Народното събрание от последните седмици. Народният представител от партията на Костадинов опроверга " някогашната социалистическа партия ", на което му бе отговорено, че е " измамник " от ръководителя на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски. Като " безродници " пък окачестви в отговор Ганев алената партия. Българска социалистическа партия желаеха наказване за Ганев и даже го приканиха да си подаде оставката като заместник-председател на Народно събрание, само че нито едно от двете не се случи.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР