Народните представители приеха на първото четене на бюджета на Националната

...
Народните представители приеха на първото четене на бюджета на Националната
Коментари Харесай

На първо четене: НС прие бюджета на НЗОК

Народните представители одобриха на първото четене на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това стана с гласовете на 142 депутати.
Предвидените доходи и прехвърляния в проектобюджета на НЗОК са в размер на 8 163 353 100 лева Разчетените средства са при допускане на здравноосигурителна вноска в размер на 8 на 100, като в плановете са отразени резултатът от увеличение на размера на минималната работна заплата, на оптималния застрахователен приход и на минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се лица.
Съотношението на възнаграждение от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2024 година е 60:40. Предвидените разноски и прехвърляния са в размер на 8 163 353 100 лева, от които 7 630 931 400 лева са за здравноосигурителни заплащания. С плануваните средства е планувано закупуването на здравна помощ в обсега на наложителното здравно обезпечаване, обезпечена от бюджета на НЗОК.
През 2024 година се усилват средствата за здравноосигурителни заплащания за първична извънболнична здравна помощ, профилирана извънболнична здравна помощ, медико-диагностична активност, болнична здравна помощ, дентална помощ и за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели. За здравноосигурителни заплащания са планувани 7,63 милиарда лв.. За първична извънболнична здравна помощ са планувани 558 млн. лева, за профилирана извънболнична здравна помощ – 567 млн. лева, за дентална помощ – 328 млн. лева, за медико-диагностична активност – 261 млн. лева, а за болнична помощ – 3,5 милиарда лева
Трансферите от Министерство на здравеопазването в размер на 173,8 млн.лв. са за финансиране на разноските за лекарствени артикули – ваксини и действия по използването им по Закона за здравето - 26,8 млн.лв.; действия за здравно неосигурени лица по Закона за здравето – 8,8 млн.лв.; суми по Закона за здравното обезпечаване (доплащане на разликата на понижените потребителски такси за пенсионери) – 16,0 млн. лева.; действия по отношение на лекуване на лица до 18-годишна възраст по член 82, алинея 1а, 3 и 6 и на лица над 18-годишна възраст по член 82, алинея 1а и 6 от Закона за здравето – 72,2 млн. лева.; помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения за хората с увреждания, отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване - 50,0 млн.лв.
Резервът, в това число за непредвидени и неотложни разноски, според Закона за здравното обезпечаване, е три на 100 от събраните доходи от здравноосигурителни вноски и прехвърлянията за здравно обезпечаване от други бюджети и е в размер на 238 764 300 лева
През 2024 година се планува финансирането на предпочитани многопрофилни лечебни заведения за интензивно лекуване и на лечебни заведения за болнична помощ, които извършват медицински действия в отдалечени, труднодостъпни региони или единствени извършват съответната активност в общината.
Опозицията предстоящо гласоподава " срещу " и беше безапелационна, че в действителност " сглобката се пробват да се надскочат кой да разпределя въпросните 8 милиарда. Имаше и ултиматуми и от ГЕРБ, от Движение за права и свободи, че няма да поддържат бюджета на здравната каса. Предстои да бъдат прегледани обществените разноски.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР