Народните представители представиха позициите си по законопроекта за закриване на

...
Народните представители представиха позициите си по законопроекта за закриване на
Коментари Харесай

Депутатите се заеха отново да закриват спецправосъдието

Народните представители показаха позициите си по законопроекта за закриване на профилираното правораздаване . Това стана по време на пленарното съвещание на Комисията по конституционни и правни въпроси в Народното събрание.

Всички партии - " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България " и Възраждане настояха профилираното правораздаване да бъде закрито. Единствените, които опазиха профилираните съд и прокуратура бяха ГЕРБ и Движение за права и свободи , както и представителите на правосъдната власт.

По време на дебатите за закриването на профилираните съд и прокуратура, депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид съобщи, че в случай че по този начин оферти законопроект бъде признат, то от правораздаването ще се измъкнат най-вероятно поради основания безпорядък и десетки проведени незаконни групи с трафик на хора, опиати и ало измамници. Няма по какъв начин да разбираем на нашите другари и сътрудници, потърпевши от атентата в Сарафово, каква ще е ориста на делото. Проблемът не е в самия съд, че с цел да го унищожавате, а казусът е законодателя, посочи Хамид.
 Спецсъда: С измененията в Закона за правосъдната власт се цели разпра със съдиите
Спецсъда: С измененията в Закона за правосъдната власт се цели разпра със съдиите

Според спецсъдиите предлаганите разпореждания за преназначаване са дискриминационни

Това, което вършиме е неприемливо - закриването с лека ръка на работещи структури, аргументира се Хамид Хамид в отбрана спецорганите . Първите светли лъчи пристигнали от работата на профилираните звена и КПКОНПИ. Като че ли вие се стараете там, където Европейска комисия вижда прогрес в две звена, вие да ги унищожавате. Благодаря ви за усърдието, само че няма по какъв начин, акцентира Хамид Хамид.

Дани Каназирева от ГЕРБ отбрани профилираното наказателно правораздаване и съобщи, че импортираният законопроект не е правосъдна промяна и е рисков. Според нея щели да бъдат блокирани стотици хиляди каузи със закриването на профилираните органи. Каназирева откровено се забавлява с изказванията на депутатите от " Продължаваме промяната " и ги дефинира като възпитаници от 9 клас. Никого не пазя, увери тя и прикани Политическа партия да внимават какви числа изнасят за профилираните съдилища.

По думите ѝ когато се приказва за правосъдна промяна, се пропуща да се прегледа неравномерната натовареност на съдилищата в страната. Това не е смяна, не е промяна, а остаряла уредба, по която се е работило към този момент, разкритикува Каназирева.

Тя запита ръководещото болшинство дали като се закрият профилираните структури, то доверието на хората ще се увеличи ли към правосъдната система?

Българска социалистическа партия също взеха думата. Явор Божанков съобщи, че " алените " поддържат законопроекта и закриването на профилираното правораздаване. Спецсъдът може да послужи за бухалка и принуда, в сравнение с в битката против корупцията по високите етажи на властта. Ние ще работим за закриването на профилираните съдилища и ще поставим старания това да стане безпрепятствено, увери Божанков.
 Кабинетът изпраща закриването на спецсъда на депутатите
Кабинетът изпраща закриването на спецсъда на депутатите

Със законопроекта се предлага и анулация на " кариерните " и " финансови бонуси "

Андрей Михайлов от Има Такъв Народ съобщи, че ще поддържа Законопроекта за промени в Закона за правосъдната власт. За интервала от 2012-2020 година от спецпрокуратурата са импортирани единствено 57 прокурорски акта. Това значи, че не се вижда задоволителна интензивност, посочи Михайлов. В обществото се основало чувството, че спецсъдът не оправдал своето битие, като се претрупал от каузи по частен темперамент и доста малко по-същество. Няма да се лишим от магистрати, няма да прекратим наказателното произвеждане и битката с корупцията. Това, че се закриват профилираните съд и прокуратура няма да сътвори спънка и опасност за противодействието на проведените незаконни групи, изясни Андрей Михайлов.

От " Демократична България " също взеха думата. Атанас Славов съобщи, че участва на следващия епизод от опита на обществото да се освободи от тежестта на наследството на ГЕРБ. Интелектуалното авторство на спецправосъдието принадлежало на един човек - Цветан Цветанов, който бил прочут с това, че имало следдипломна специализация в УНСС, заяде се Славов.

Той се надява, че Народното събрание ще свърши политическата си отговорност и ще одобри законопроекта за изменение в Закона за правосъдната власт . Спецправосъдието се трансформирало в знак на едно ръководство с все по-силен властнически подтик през последните години, уточни Славов.

Според него, когато една държавна институция загуби публичното доверие, доста мъчно могат да правят своята работа. Най-логичното деяние, което може да направи 47-то Народно събрание е да вземе решение за закриване на профилираните съд и прокуратура, настоя Славов. Демократична България ще поддържа и ще отстоява законопроекта за изменение на Закона за правосъдната власт.

" Възраждане " също се изрекоха по тематиката. Петър Петров съобщи, че профилираните наказателни съдилища следва да бъдат закрити, дружно със профилираната прокуратура. Той не е склонен, че това ще бъде основна промяна и няма да усъвършенства наказателното правосъдие.
 Гешев не вижда допирна точка сред българската и европрокуратурата
Гешев не вижда допирна точка сред българската и европрокуратурата

Щом политиците са недоволни от работата на прокуратурата, значи тя прави добре работата си

Правосъдният министър Надежда Йорданова съобщи, че закриването на профилираните структури е първа, само че значима крачка към постигането на правосъдната промяна . В България има проблем с бавното правораздаване - това са десетки разрушени човешки ориси, има дълги производства. Йорданова не схваща за какво не се дават данни какъв брой от досъдебните производства не престават повече от 2 години. В Министерство на правосъдието се работи по съответни оферти и закони, които да дават по-добро, бързо и с повече гаранции правосъдно правораздаване.

Председателят на Апелативния профилиран углавен съд Георги Ушев не знае дали са давани на някого пари, с цел да бъдат закрити профилираните наказателни органи . Закриването на профилираното правораздаване не значи правосъдна промяна, а закриването на двете спецсъдилища ще е напълно във щета на българското общество, ще даде отрицателно отражение и цялостно оттегляне от европейските задължения, уточни Ушев.

На пленарното съвещание участваха министърът на правораздаването, основният прокурор Иван Гешев, ръководителите на профилираните структури в правосъдната система, членове на Висш съдебен съвет и други .

Припомняме, че предходният парламент също имаше желание да закрие профилираното правораздаване, само че законопроектът по този начин и не влезе в пленарната зала.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР