Народните представители от ПГ "БСП за България" Георги Търновалийски, Васил

...
Народните представители от ПГ "БСП за България" Георги Търновалийски, Васил
Коментари Харесай

Експерти поискаха морска стратегия в страната

Народните представители от ПГ "БСП за България " Георги Търновалийски, Васил Антонов, Иван Генов, Кольо Милев, Николай Тишев, Славчо Велков и водачът на Българска социалистическа партия във Варна Борислав Гуцанов се срещнаха с Морската камара и Морския клъстер в Клуба на моряка във Варна. Те срещнаха специалистите с "Визия за България ".
От Морската камара и Морския клъстер показаха своите оферти пред депутатите от левицата. Като главен проблем беше изтъкната неналичието на морска тактика в страната. "От години настояваме за морска тактика. Няма европейска страна, граничеща с море, която няма такава. Ние сме единствените в Европа, които нямаме подобен документ. Страна, която няма морска тактика, не е морска страна. " Това съобщи капитан Богдан Богданов, ръководител на Българската морска камара. Като втори проблем беше посочена неналичието на гаранционен фонд за корабостроенето в България, който да е поръчител пред банките, които подкрепят градежа на морските съдове. Решаването на този въпрос е посочено във "Визия за България ".
Експертите се оповестиха против властовата концентрация и молиха за изместване на морската администрация във Варна, тъй като там има извънредно доста и готови експерти. Те прибавиха, че доста малко кораби плават под български байрак. Проблем има и с изоставените кораби. Беше изтъкнато, че липсват избавителни морски съдове, а има единствено катери, които не могат да плават във неспокойствие над два бала, с цел да се търсят при избавителна интервенция потърпевши в морето. Като причина да се стигне до натрупването на толкоз съществени проблеми бяха изтъкнати несъвършенствата в родното законодателство.
Специалистите показаха терзание, че междинното и висше обучение към този момент не приготвя специалисти - експерти в региона корабостроенето. В момента се търсят фрагменти от Турция и Украйна. "Във Варненска област няма нито една паралелка в учебните заведения за заварчици, фрезисти, стругари. Това е неуместно, тъй като скоро заводите ще спрат да работят, в случай че няма фрагменти ", безапелационни са от Морската камара и Морския клъстер.
Социалистите одобриха предложенията им и се ангажираха те да залегнат във "Визия за България ". Георги Търновалийски и Васил Антонов обясниха, че Визията е отворен документ за включване на оферти, които да трансформират страната ни към по-добро. Депутатите установяваха, че неналичието на мощна промишленост води до обезлюдяване на цели райони в страната. От Морската камара и Морския клъстер благодариха за положителната връзка и желаеха регулярни срещи.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР