Народните представители от парламентарната група на Обединени патриоти“ в 44-ото

...
Народните представители от парламентарната група на Обединени патриоти“ в 44-ото
Коментари Харесай

„Обединените патриоти“ изпратиха писмо до турския посланик в защита на българския граничар Михаил Цонков

Народните представители от парламентарната група на „ Обединени патриоти “ в 44-ото Народно заседание изпратиха публично писмо до посланика на Република Турция у нас Хасан Улусой. В него Патриотите се афишират остро против настояването на турската страна за екстрадиция на българския граничен служител на реда Михаил Цонков, оповестяват от Вътрешна македонска революционна организация.

Европейският съд по правата на индивида се е произнесъл с решение, че българската страна е провела изцяло, обективно и ритмично следствие по случая, пишат депутатите.

Народните представители от „ Обединени патриоти “ дефинират като неприемливо настояването за екстрадиция и смятат, че с сходни актове турската страна не спомага за насърчаване на добросъседските връзки сред Република България и Република Турция.

ДО

Г-Н ХАСАН УЛУСОЙ

ПОСЛАНИК НА

РЕПУБЛИКА ТУРЦИЯ В

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ Г-Н УЛУСОЙ,

Ние, народните представители от ПГ „ ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ “ в 44-ото Народно заседание на Република България, остро се противопоставяме на отправеното от турската страна искане за екстрадиция на българските граничари, разследвани за гибелта на турски нарушител. Намираме същото за безпричинно, както и интервенция във вътрешните работи на Република България и рушащо добросъседските връзки сред нашите страни.

Възражението ни е във връзка със случая от 17 април 2008 година, когато турска лодка навлиза в българските териториални води. При опит за арест на рибари-бракониери, един от тях е прострелян, като българският граничен служител на реда Михаил Цонков и трима негови сътрудници са упрекнати за гибелта му. В гр. Сливен е водено следствие, което откри, че българските гранични служители на реда са работили законосъобразно, а гибелта е разследване на така наречен инцидентно действие. С присъдите на българския съд бракониерите са наказани за нелегално прекосяване на границата и за нанасяне на телесни повреди над граничарите. След сезиране от наследниците на умрелия турски жител Европейският съд по правата на индивида се произнесе с решение, че българската страна е провела изцяло, обективно и ритмично следствие, като изводът ѝ за липса на закононарушение е верен.

България е подписала Европейската спогодба за екстрадиция с запаса, съгласно която страната ни не екстрадира свои жители. Освен това, съгласно Конвенцията, има взаимно признание на присъди и не може за едно и също нещо човек да получи наказване, откакто в друга страна е било прекъснато производството против него поради липса на закононарушение.

На база на гореизложените обстоятелства считаме за неприемливо настояването за екстрадиция, което подценява решението на българския съд и Европейския съд по правата на индивида. Считаме, че по този метод турската страна не спомага за насърчаване на добросъседските връзки сред Република България и Република Турция.

СЛЕДВАТ ПОДПИСИТЕ НА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ ОТ ПГ „ ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ “

20.07.2017 година

София

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР