Народните представители от 48-ото Народно събрание тържествено се заклеха в

...
Народните представители от 48-ото Народно събрание тържествено се заклеха в
Коментари Харесай

Народните представители от 48-ото Народно събрание положиха клетва

Народните представители от 48-ото Народно заседание тържествено се заклеха в името на Република България да съблюдават Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управляват от ползите на народа.

Най-възрастният депутат Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС откри първото съвещание на новоизбрания парламент. Това беше посрещнато с овации от пленарната зала.

Знам, че най-лесният път е експанзията и отрицанието, само че експанзията ражда единствено експанзия, а отрицанието води до отричане на отрицанието, акцентира Вежди Рашидов. Той неколкократно прикани народните представители да мислят, да спорят, само че да не се наскърбяват.

Сега стоим тук всички дружно след следващата тежка акция, уточни Вежди Рашидов и означи, че още веднъж стоят въпросите – по какъв начин, за какво, накъде. През последните месеци се потопихме в реки от речи, опорки, заклинания и в блян да потвърдим правотата си, заляхме всичко с обиди и причинихме премеждия, разяснява той.

Знам, че потънали в рецесии и ежедневни проблеми, постоянно губим посоката си – през днешния ден е токът, на следващия ден е хлябът, минава пандемия, след нея идва война и, комплицирани в противоречиви ограничения, промени, промени, затъваме все по-дълбоко в позната антиутопия, в която войната е мир, свободата е иго, незнанието е мощ, уточни депутатът. Колкото по-дълбоко навлизаме в нея, толкоз повече страдаме, след страданието следва отричане, след него експанзия и се запитвам още веднъж – по този начин докога, добави той.

Знам, че постоянно бъдещето е ярко, а предишното е мрачно, знам, че за триумфа са нужни сила и опит, съобщи Вежди Рашидов. Моля ви за примирение, за разсъдък и помиряване и дано този път да излезе нещо по-добро от всичко това, добави той.

След като народните представители от 48-ото Народно заседание тържествено поставиха клетва в пленарна зала прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Президентът Румен Радев направи послание към Народното събрание и българския народ. Искрено се надявам 48-ото Народно заседание да ни изведе от спиралата на политическа неустойчивост и ключът е точно във вас, съобщи той. „ Въпреки късия живот на последните парламенти, всяко начало е заредено с очаквания. Пред вас се открива опцията да оставите почтена диря в историята с демонстрация на разсъдък, на гражданска отговорност и воля в тези сложни за България и Европа времена “, обърна се Румен Радев към депутатите. Нужен е разсъдък, необходим е кураж, с цел да се сформира държавно управление, което да поеме отговорност и да ръководи във време на тежки тествания, добави той.

По думите на президента редом с главната задача – сформиране на държавно управление, 48-ото Народно заседание е изправено пред редица неотложни въпроси. Парламентарното време е изключително скъпо и гласоподавателите ще се почувстват предадени, в случай че то бъде отдадено на кавги, означи той.

Надяваме се бързо да бъде образувано държавно управление, което да създаде бюджет, само че, в случай че това не стане, служебното държавно управление е готово да внесе проектозакон за държавния бюджет, уточни президентът. Ако стигнем до такава степен, аз ще прикани към него да се подхожда професионално и отговорно, а не предизборно, уточни президентът. 

Според Румен Радев има потребност и от ясни позиции и дейна законодателства активност за задълбочаване на европейската интеграция и ускорение на социално-икономическото ни развиване. България не може да си разреши да остане в периферията на Европа и настрана от фамилията на развитите страни, добави той. Като главен приоритет президентът означи и гарантирането на националната сигурност. Още през днешния ден служебното държавно управление ще внесе признатата от него стратегия за предпочитани капиталови разноски на Министерството на защитата и плана за вторите осем самолета, уточни той.

Голямата задача пред политическата класа през днешния ден е да опазим България от вилнеещия в Украйна пожар, българските гласоподаватели и историята няма да простят на тези, които заради лековерие или изгода тласнат страната във войната, съобщи президентът Румен Радев.

На тържественото съвещание изказвания направиха представители на показаните в Народното събрание партии и обединения.

На първото съвещание на 48-ото Народно заседание участваха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният министър председател Гълъб Донев, членове на служебния кабинет, основният прокурор Иван Гешев, представители на правосъдната власт, държавни институции, президенти на България, заемали поста преди Румен Радев, някогашни ръководители на Народно събрание, представители на правосъдната власт, Конституционния съд, на вероизповеданията, както и на дипломатическия корпус у нас.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР