Народните представители избраха ръководства на парламентарните комисии. Като заслужено признание

...
Народните представители избраха ръководства на парламентарните комисии. Като заслужено признание
Коментари Харесай

Вежди Рашидов и неговата кауза – българската култура

Народните представители избраха управления на парламентарните комисии. Като справедливо самопризнание за приноса му към българската просвета пристигна изборът на Вежди Рашидов за ръководител на Комисията по просвета и медии в 49-тото Народно заседание.

Рашидов към този момент е управлявал комисията в 44-тото Народно заседание, бе два мандата сполучлив министър на културата на Република България в интервала 2009-2013 година и 2014-2017 година В късия, само че плевел мандат на 48-то Народно събрание, бе ръководител на Народното събрание, а като подобен бе единственият, който съумя да събере болшинство и да обезпечи естествената работа и работещото единодушие измежду разграниченото българско законодателно заседание. Като доайен на народните представители тогава той насочи към сътрудниците си и към обществото мъдри и изстрадани послания за повече разсъдък, отговорност и родолюбие, написа вестник „ Земя “.

Като човек на Духа и роден демократ, който постоянно свободно е защитавал вътрешните си убеждения, Вежди Рашидов ще е и най-хубавият ръководител на комисията в подресора „ Медии “.

Приносът на Вежди Рашидов към ръководството на българската просвета е величествен – като министър той съумя да реализира внушително строителство на културни обекти: Ларгото в центъра на София, събрало част от археологическата съкровищница на нашата антична столица, а също по този начин и Галерия „ Квадрат 500 “. Той бе основателят на възобновяването на изложбите на тракийското изкуство, които още през 70-те години на ХХ век са фактор на културното ни отваряне към Европа, а изложбата на тракийските съкровища в Лувъра, извършена по негова самодейност, бе блестящо увещание за хилядолетната и неповторима роля на България в европейското културно пространство.

Като министър Вежди Рашидов за българската интелигенция бе „ един от нас “ – създателят, който водеше пълноправен разговор с гилдиите и реализира ефикасни промени в театъра, музейното дело, кинематографията.

В новата история на българската просвета Вежди Рашидов има трайна следа. Творческите му изяви още от началото на пътя му в изкуството са мощни и многочислени. През 1985 година отпътува за Франция след конкурс за „ Сите дез-ар ” в Париж. Показва творбите си допълнително от 45 независими изложения в Пловдив, Габрово, Базел, Париж, Варна, Варшава, Ст. Загора, Краков, Лондон, Димитровград, Делхи, Москва, Ереван, София, Истанбул, Амстердам, Токио, Анкара, Сапоро, Виена, Измир, Созопол, Сеул, Берлин, Вашингтон, Претория, Йоханесбург, Белград, Довил, Палма де Майорка, Хеерде (Нидерландия), Бон и други

Само в Париж влиятелни галерии са организирали осем пъти негови независими изяви. Световноизвестният френски ваятел Сезар споделя за него: „ Българският актьор Вежди Рашидов е наредил себе си и своята страна измежду най-високите върхове на културата на XX век, в този момент и вечно. Това, което прави, е прелестно, допряно от експресионизма…. толкоз е завладяващо. Той е толкоз мощен като лъчение, толкоз могъщ… Очевидно е какъв брой доста културни пластове участват в творбите му. Той е един от неокласиците на нашето време ”.

За Вежди Рашидов Анри Лоарет, директор-президент на музея Лувър, споделя: „ Преди да се срещнем, аз бях осведомен с качествата на Вежди Рашидов – един по-различен от нормата човек, чието кредо е развиването на музеите и изкуството в България. Човекът и актьорът незабавно ме плени. Един въодушевен и кардинален човек, любопитен за всичко, угрижен за всички. Неговите скулптори имат неговия облик – великодушни, отворени, надалеч от общоприетото. Неговите лица, бюстове, колкото и еклектични да са, имат обща линия – те не се виждат, те се гледат. ”

Удостояван с призове по време на изложения във Франция, Германия, Нидерландия, Япония, Италия, Испания, Русия, Полша, Армения и други.

Вежди Рашидов е почетен с 14 интернационалните награди. Носител е на Медала на Ватикана, притежател на медал „ Александър Невски ” I-ва степен на Руската федерация, притежател на медал на заслугите на Украйна и Турция – I-ва степен, притежател на медал „ Стара планина ” I-ва степен и медал „ Кирил и Методий ”.

На тържествена гала в Москва на 6 март 2010 година Вежди Рашидов бе почетен със званието учен на Международната академия за изкуство и просвета за цялостното си творчество.

На 14 юни 2012 година в Ереван Армения награди Вежди Рашидов с най-високото отличие – Златен орден за извънреден принос в културата.

Показателно за човечността и духовната извисеност на Вежди Рашидов е фактът, че е измежду първите крупни донори за потърпевшите от пагубното земетресение в Армения в края на 1988 година За това той е Почетен жител на Армения.

Вежди Рашидов е член на: интернационалната Академия за пластично изкуство към ЮНЕСКО, Европейската академия за изкуства, Парижкия есенен салон. Член-кореспондент на Българската академия на науките.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР