Народните наименования на билката репей - биволска допуша, лепен, лепѝлка

...
Народните наименования на билката репей - биволска допуша, лепен, лепѝлка
Коментари Харесай

Коренът от репей има магически свойства

Народните наименования на билката репей - биволска допуша, лепен, лепѝлка (плодчетата се „ залепват “ за дрехите), лепка, репел.
Билката репей е тревисто растение с пълен вретеновиден разклонен корен. Стеблото му е висока, изправено и разклонено. Притежава цветни едри кълбести кошнички, които се събират в едро съцветие. Плодовете на репея са тъмнокафяви петнисти. Цъфти юни - октомври. И се бере август-октомври. Расте по изоставени места, край пътища, жп. линии, селища и шубраци. Репеят е публикуван из цялата страна от низините до към 1500м. надморска височина. Среща се съвсем в цяла Европа.
Изсушените обелени корени от репей от вътрешната страна са сивожълти. При напречен прорез те са с лъчезарен градеж и бяла вътрешност и твърди. Миризмата им е тежка, а усетът — слизест и неприятно блудкав, а след това горчив. Корените на репея имат разнообразни приложения.
Като съществена причина за потребното деяние на корена от репей се показва високото наличие в него на танини, фитостероли и значими етерични масла. С тях се асоциира мощното му антиоксидантно деяние както и още няколко здравословни свойства на репея.
Клинични изследвания върху тъканни проби демонстрират, че тинктури от репей работят добре за нормализиране на доста високи равнища на кръвна захар. Единствен минус е, че резултатът настава постепенно в съпоставяне със общоприетите лечебни подходи.
Коренът от репей има антибактериално деяние и унищожава финия биофилм от бактерии върху инфектираните зони на кожата.
Способността на корена от репей да убива някои бактерии е причина в китайската и различната медицина като цяло билката да се предлага като средство за периодическа детоксикация на тялото посредством филтриране на кръвта. В поддръжка на тази му приложимост работи и диуретичният резултат на корена от репей, подтикващ образуването на урина и отделянето на събраните в тялото отрови посредством нея.
Извлекът от репей подтиква разрастването на нови съединително-тъканни кафези и в тази връзка форсира зарастването на язвения недостатък при язвената болест.
От друга страна, билката оказва известно противомикробно деяние, предлага се потреблението ѝ при рецидивираща фурункулоза.
Запарка от репей е измежду най-популярните средства за подсилване на косата и срещу косопад. Маската се подготвя от корените на репей. Препоръчва се в случаи на мощен косопад, поява на пърхот, цъфнали краища, както и изсъхнал скалп и съществуване на сърбеж.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР