Народната партия на Фейхоо спечели най-много гласове на завършилите без

...
Народната партия на Фейхоо спечели най-много гласове на завършилите без
Коментари Харесай

Защо лидерът на испанските консерватори е далеч от премиерския пост

Народната партия на Фейхоо завоюва най-вече гласове на приключилите без безапелационен победител общонационални избори на 23 юли, които оставиха всички партии задоволително надалеч от безспорното болшинство и по този начин усложниха пътя им до властта

Лидерът на испанските консерватори, Алберто Нунес Фейхоо, ще има своя късмет да сформира ново държавно управление тази седмица - нещо, което беше авансово несъмнено като обречена идея предвид на неналичието на парламентарна поддръжка.

Народната партия на Фейхоо завоюва най-вече гласове на приключилите без безапелационен победител общонационални избори на 23 юли, които оставиха всички партии задоволително надалеч от безспорното болшинство и по този начин усложниха пътя им до властта.

Ако Фейхоо се провали в сформирането на държавно управление, както се и чака, тогава настоящият министър-председател Педро Санчес ще получи своето право на опит за оставане в двореца Монклоа (резиденцията на премиера на Испания, бел. ред.), стига да събере на своя страна разнородната група от леви, местнопатриотични и даже сепатаритстки партии.

Ето какво би трябвало да знаете за обстановката към мандата за сформиране на държавно управление на Фейхоо, чийто опит ще стартира на следващия ден с речта му в испанския парламент.

Председателят на Народната партия, обичайна испанска десноцентристка мощ, ще има две благоприятни условия да стане идващия министър-председател на четвъртата по икономическа мощност страна в Европейския съюз. Но, в случай че няма някаква изненада, той ще загуби и двата вота на депутатите за кабинета си.

В сряда, 24 часа след парламентарния спор, Фейхоо ще се нуждае от цялостно болшинство от 176 гласа от формираната от 350 депутати долна камара на испанския парламент в Мадрид (Конгрес на депутатите, бел. ред.).

Ако той не стигне тази кота, в петък летвата ще бъде свалена и на претендента за властта ще бъдат задоволителни просто повече гласове " за ", в сравнение с " срещу ". Подобен сюжет би отворил опцията гласовете на въздържалите се да наклонят везните в негова изгода.

Народната партия разполага с най-вече депутатски мандата - 100 трийсет и седем. Но даже и с трийсет и трите гласа на крайнодясната партия " Вокс " и още двa от дребните консервативни партии от област Навара и от Канарските острови отново не доближават четири гласа. 

Изглежда, че шансът на Фейхоо зависи от нечий отвод от гласоподаване, а това би било изненада.

И двете сепаратистки партии от Каталуния, които могат да бъдат фактор, отхвърлиха опцията да има " въздържал се " от техните депутати, като се има поради, че те дефинират отношението на Народната партия към придвижването им за сектантство като войнствено.

Така остава консервативната Баска националистическа партия, която съобщи, че не е допустима никоя договорка, свързваща я с партия " Вокс ", откъдето упорстват за централизирана страна и не биха осъдили един деспот от вида на Франсиско Франко на 20-и век.

" Има слон, който даже не е в стаята; той е в хола и блокира всеки достъп на БНП до каквито и да е връзки (с Фейхоо) и този слон е " Вокс ", съобщи ръководителят на БНП Андони Ортусар пред испанското национално радио.

Трудностите за Фейхоо станаха явни предишния месец, когато социалистите, въпреки и втора парламентарна мощ в долната камара, съумяха да съберат повече гласове от неговата Народна партия в избора на социалист за поста на ръководител (Франсина Арменгол, бел. ред.).

Загуба на вота от страна на Фейхоо автоматизирано ще даде началото на двумесечен интервал, в който други претенденти да излязат на сцената в търсене на утвърждението на Народното събрание за сформиране на ново държавно управление. Ако никой претендент не мине изпита, тогава Народното събрание ще бъде разхлабен на 27 ноември и ще бъдат планувани нови избори за 14 януари.

Санчес и неговите сътрудници към този момент са приели за даденост, че Фейхоо ще се провали, и работят занапред за събиране на поддръжници, нужни за повтаряне на лявата коалиция на социалистите и лявонастроеното придвижване " Сумар ".

Цената обаче ще бъде висока. Санчес също ще зависи от възможната поддръжка на каталунската сепаратистка партия " Жунтс " ( " Жунтс пер Каталуния " - " Заедно за Каталуния ", бел. ред.), чийто водач Карлес Пучдемон е в заточение в Брюксел, където е евродепутат.

Пучдемон напусна Испания през 2017 година, откакто поведе провалило се придвижване за самостоятелност на Каталуния. Независимо че поддръжката за сепаратистките партии понижа по време на изборите през юли за сметка на предвожданите от социалистите в Каталуния юнионистки партии (искащи държавно единение, бел. ред.), Пучдемон в този момент разполага с властта на балансьор с помощта на седемте депутатски места на " Жунтс ".

Неговото изискване е нищо друго с изключение на прошка на неустановен брой каталунски сепаратисти, можещи да се окажат няколко хиляди, които имат проблеми със закона поради присъединяване си в отцепническия протест преди шест години.

Една сходна прошка не би срещнала всеобщо утвърждение в Испания, изключително като се има поради, че Пучдемон и мнозина от неговите почитатели не са се покаяли, откакто едвам не разрушиха страната.

Макар и никой от социалистите да не се е изказвал обществено за прошка, в предишното се е случвало Санчес да помилва висши водачи на придвижването и наподобява податлив да разиска даже по-голям акт на милосърдие за - както самият той споделя - да се " възстановява " политическата обстановка в намиращата се в испанския Североизток Каталуния.

Като се има поради, че полемиката за допустима прошка засенчва дебата за личната му орис, Фейхоо се пробва да употребява разделянето, основано от вероятността за опрощение, с цел да усили нищожните си шансове.

Народната партия свика протестен протест в Мадрид в неделя против вероятната прошка и нейните членове приканиха недоволните социалисти да поддържат Фейхоо, с цел да попречат на Санчес да подписа договорка със сепаратистите. 

Алберто Нунес Фейхоо ще бъде подложен на рецензии от кръгове в личната си партия, в случай че не успее да стане министър-председател. Шейсет и две годишният Фейхоо е прекарал съвсем цялата си политическа кариера като непретенциозен локален лидер  в земеделския северозападен ъгъл на Испания - Галисия.

Възприеман като сдържан политик, той към този момент усеща напън от поддръжниците на по-праволинейната Исабел Диас Аюсо - известният министър председател на област Мадрид, която влезе неколкократно в спор със Санчес по време на КОВИД-19 по отношение на противоепидемичните ограничения, наложени от федералното държавно управление. (БТА)
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР