Народ без памет няма бъдеще, заяви лидерът на БСП –

...
Народ без памет няма бъдеще, заяви лидерът на БСП –
Коментари Харесай

Иван Таков: Горд съм, че България има Димитър Благоев 

Народ без памет няма бъдеще, съобщи водачът на Българска социалистическа партия – София

Горд съм, че България има Димитър Благоев. Да описваме за живота му, за делата му. Да не разрешаваме възбраната и забравата да го изличат от общата памет. Защото предишното с изключение на урок, е и посока. Това сподели ръководителят на Българска социалистическа партия – София Иван Таков в словото си по време на честването на 166 години от рождението на Дядото, което се организира в къщата-музей на Благоев в Банкя.

„ Няма по-целесъобразно средство за възпитанието на един народ в свободата с изключение на самата независимост “, цитира Таков думи, изречени преди повече от 130 години от Димитър Благоев и добави, че в този момент те звучат познато, може би даже малко тривиално.

„ Така е, тъй като към този момент знаем какво е свободата. А по този начин ли е било преди век? “, посочи водачът на столичните социалисти.

По думите му е немислимо да се приказва за Благоев, без да се отдаде нужната респект към неговата поредна и всеотдайна битка за независимост, обществена правдивост и народна власт.

„ Дядото – един от бащите на социализма в България. Държавник, мъдрец, надарен журналист, парламентарист, общински консултант, профсъюзен деятел. Дядото, сподвижник на Майстора, другар на Щастливеца “, разказа Таков личността на Благоев.

Според него в България през днешния ден малко на брой знаят, кой е Димитър Благоев. „ Казвам това, с цел да спрем покорния отвод от същинската ни история. От подмяната, от цензурата, от лъжите. От опита за заличаване на националната памет. А народ без памет няма бъдеще “, съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия – София.

Той уточни, че наш дълг е да помним делата на предците ни, тъй като това са нашите уроци. А уроците на персони като Димитър Благоев са скъпи.

„ Само при цялостната политическа независимост народът може да се научи да си избира жители, които най-вярно да схващат и съставляват неговите интереси; единствено при

свободата на агитацията… при свободата на изборите… народът се научава да прави съпоставяне сред тая или оная стратегия, на тия или ония искания… “. Зад тези негови

думи стоим и през днешния ден “, безапелационен бе социалистът.

Иван Таков сподели, че сбитите оценки на Благоев – „ Днес събитията текат с шеметна експедитивност “ и „ Времето наподобява на някоя тясна дреха, която би трябвало да облече едно голямо и все по-растящо тяло “, звучат повече от настоящо и в този момент през ХХI век.

Той смята, че модерно измерение има и проповядваната от Благоев връзка сред самостоятелната независимост и груповата взаимност и го цитира: „ Тая социална связ, това единодушие на ползите у хората, които живеят в обществото, и без която е невероятно щастието, назовава се взаимност. Солидарността е огромна дума, в която се заключава щастието на хората… Без взаимност няма и не може да бъде общност, дето ще се рече, няма и благополучие. “

Таков напомни, че съвременниците на Димитър Благоев го дефинират като вълнуващ събеседник, умеещ да притегля хората към идеята и със мощна воля за реализиране на задачата.

Лидерът на Българска социалистическа партия – София уточни, че всяко потомство търси и изисква от своите водачи високи човешки добродетели и интелектуални качества, както и твърда воля, непреклонност и персонално омагьосване, с които да привлекат съидейници за положителното на хората и народите.

„ Димитър Благоев е имал тези качества. Затова да поставим старания да осъществим заветите му. А най-важният измежду тях е, постоянно да сме съвременници на бъдещето. Вярвам, че дружно можем да го създадем. Дължим го на Дядото, нашите родители и на нашите деца “, сподели в умозаключение Иван Таков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР