Наричат Петя Билбилева фолклорното славейче на град Пещера. Родена е

...
Наричат Петя Билбилева фолклорното славейче на град Пещера. Родена е
Коментари Харесай

Млад талант ще лекува с песни

Наричат Петя Билбилева фолклорното славейче на град Пещера. Родена е там преди 18 година, а през днешния ден е ученичка в Езикова гимназия „ Бертолт Брехт ” - Пазарджик, с профил „ Английски и немски език ”. Народната ария има непокътнато място в сърцето на Петя с помощта на фамилията.

От 2007 година стартира да се занимава с музика, по-точно с национално пеене. Оттогава всяка година се явява на локални, районни и национални фолклорни състезания за национално пеене като самостоятелен реализатор. Неин учител е певицата и възпитател Павел Куцев.

Конкурсите, на които се е явявала и е печелила призови места, са доста. Колекцията от златени медали, плакети и специфични награди е извънредно богата за късия креативен път с националната ария.

Едни от най-скъпите награди са присъдени от Националния детско-юношески конкурс с интернационално присъединяване за музикално и танцово изкуство „ ОРФЕЕВА ДАРБА ”-гр. София, Националния музикално-фолклорен конкурс „ ОРФЕЕВО ИЗВОРЧЕ ”-гр. Стара Загора и гр. Калофер, както и Балканският шампионат по фолклор „ Евро фолк - Жива вода ” в гр. Хисаря.

Има специфична премия на журито от Регионален конкурс „ С песните на Надка Караджова ”, както и специфичната премия на Радио Благоевград за млад реализатор от фестивала " Фолклорна магия " в Банско.

Тази година Петя завоюва едногодишна стипендия на Български национален-музикално фолклорен конкурс „ ОРФЕЕВИ ТАЛАНТИ “ - гр. Пловдив, и стана лауреат на надпяването. Голямата пазарджишка певица Надка Караджова е един от кумирите на Петя и по тази причина с огромно наслаждение е научила и пее всички по-известни песни от репертоара.

Първият независим албум с 13 песни в осъществяване на надарената певица е към този момент факт и се споделя „ Полети с песента “. В него е присъединила обичаните „ Катерино моме “, „ Слънчице благо, мамино “, „ Садила мома “, „ Мари Стано, бяла Стано “ и други от разнообразни области.

Въпреки огромната си обич към музиката Петя е решила, че ще следва медицина и към този момент се приготвя настойчиво за приемните изпити в Пловдив. Народната ария ще остане нейната първа и огромна обич, с която дава обещание да лекува хората.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР