Наричат град Варна морската столица на България. Но той е

...
Наричат град Варна морската столица на България. Но той е
Коментари Харесай

Ботаническа градина-Варна – единствен по рода си в България оазис на красотата и аромата

Наричат град Варна морската столица на България. Но той е прочут освен с красивите си, обширни плажове, невероятният Делфинариум Варна и потъналата в зеленина Морска градина. Там се намира и единствената по рода си в страната ботаническа градина – оазис, съчетаващ рядко срещани растителни и скотски типове, място за разходки и отдих измежду природата.


Университетска ботаническа градина - Екопарк Варна е първият екопарк в страната, съчетаващ в себе си изкуствени и естествени екосистеми.

Екип на Агенция БГНЕС посети потъналия в цвят и мирис парк, където беседва с неговия началник Александър Тодоров.


„ Университетска Ботаническа Градина - Варна е основана през 1977 година. Тя е учредена на територията на някогашен разсадник и е с повърхност от 360 декара. Градината е част от трите ботанически градини към Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ дружно с останалите две градини в Балчик и в София. Тя е първият екологичен парк в България, като от 2002 година е отворена и за визити. Миналата година празнувахме два юбилея – 20 години Екопарк Варна отворен за визити и 130 години Университетски ботанически градини, годишнина от основаването на Софийската ботаническа градина през 1892 година, при откриването на която е участвал и цар Фердинанд I. Говори се, че при откриването е посаден един избран тип дъб, в корените на който цар Фердинанд е сложил златна пара. Този дъб още е там и е към този момент на 130 години “, описа пред камерата на БГНЕС той.


Сред предпочитаните действия на екопарка са опазването на разнородни растителни типове отвън естествената им среда и на застрашени типове от българската и чуждоземната флора. Екопаркът предлага екзотични срещи с растения от целия свят: морски борове, дърво-лале, двуделен гинко, стеркулия, вечнозелен дъб, мамонтово дърво, кентъкско кафеено дърво, лирово дърво, персийско желязно дърво, метасеквоя, алепски бор и други Сред най-ценните дървесни типове е хартиеното дърво, от дървесината на което се прави най-фината хартия в света.

„ Това, с което ние се гордеем, е разнообразието от дървесни типове и най-много родовото многообразие на отдел „ голосеменни “ и в частност клас „ иглолистни растения “. Представяме 22 рода, което е към 1/3 от международното многообразие “, съобщи Тодоров.

Арборетумът включва повече от 300 типа екзотични дървета и шубраци, тревистите растения са повече от 100 типа, а сбирката от ириси наброява повече от 250 вариетета и сорта.


Сред мотивите за горделивост за градината е и неповторимата сбирка лалета.

„ В градината има към 1100 висши растения, само че може би най-емблематичните са сезонните ни сбирки, сред които „ лалетата на Варна “. Над 7 ландшафтни архитекта работят върху тези сбирки и в трите ботанически градини се показват над 120 000 лалета “, съобщи още шефът на екопарка.

Има и типове, които не се срещат постоянно, като да вземем за пример „ декоративните треви “.


Но измежду най-впечатляващите гледки, изключително по време на цъфтежа, е Розариумът, ситуиран на цели 4 декара.


„ Розариумът е построен през 2002 година. През 2017 му е направена цялостна реорганизация, дружно с което е обогатено сортовото многообразие. В момента в него могат да се видят над 80 сорта, сред които типове редки рози – храстовидни – на британския селекционер Дейвид Остин, които са с много наедрял кичест цвят и са доста ароматни “, сподели Александър Тодоров.

Атрактивни са сортовете на Rosа Floribunda, Wichurаiana, както и щамбовите рози. Масовият разцвет на розите е от края на май до края на юни.

Широки, дълги алеи разкриват голямото многообразие и оферират на посетителите занимателни наименования на обособените секции като кътовете „ Под липите, „ Езеро на духовете “ и ъгъл „ Аризона “, в който може да се види неповторима сбирка кактуси и сукуленти.

В парка могат да се видят и археологически находки от II-IV в. Открити са няколко археологически обекта – еднокамерна римска гробница от III-V в. по времето на Византийската империя с няколко гроба към нея, което допуска, че е била некропол, както и икономически постройки със съдове за предпазване на суха храна, описа шефът. Той предложи на посетителите да посетят и Ботаническия базар, където можете да си купите растения, отглеждащи се в Ботаническата градина.

Заедно със софийската и тази в Балчик, трите ботанически градини действат като част от Световния съвет на ботаническите градини BGCI. Те са участници в Международната мрежа за отбрана на растенията и са част от Европейския конгрес на ботаническите градини.

„ Осъществяваме международен продан на семена с такива, създадени в нашата градина, и по този начин работим върху повишение на биоразнообразието. Но една от главните задачи на Ботаническата градина е обществената задача – да образоваме подрастващото население, а и освен него, да мисли в посока биоразнообразие и отбраната му “, сподели още Тодоров.

За тази цел градината се ангажира с провеждането на зелени учебни заведения, конна езда, култивиран празненства, ботанически беседи, сватбени мероприятия…

Застрашеното биоразнообразие в резултат на климатичните промени, е едно от нещата, смяната на което Ботаническа градина - Варна е приела за своя задача.

„ Преди две години излезе отчет на BGCI, в който всички ботанически градини в света са изследвали над 60 000 типа дървета и е открито, че към 30% от международните дървета са застрашени “, разкри с терзание ръководителят на парка.

„ Ето за какво за нас е наслада, че тук хората могат да си запазят кътове за отдих, да си провеждат пикник и в това време да се допрян до разнообразието на природата “, приключи с усмивка Александър Тодоров. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР