Наричаха ни войнолюбци, заплашваха ни как ще влезем във войната,

...
Наричаха ни войнолюбци, заплашваха ни как ще влезем във войната,
Коментари Харесай

Иво Мирчев: В топ 3 сме на доставчиците на боеприпаси за Украйна, а не сме във война

Наричаха ни войнолюбци, заплашваха ни по какъв начин ще влезем във войната, в случай че предоставим въоръжени муниции на Украйна и в последна сметка нищо от това не стана. Година и половина към този момент България е в топ 3 на доставчиците на муниции за Украйна.

Това съобщи националният представител от “Продължаваме смяната - Демократична България ” Ивайло Мирчев от трибуната на Народното събрание.

Мирчев посочи, че държавното управление на Кирил Петков с присъединяване на Българска социалистическа партия е изпратило оръжие и муниции на стойност 2 милиарда лв., обаче служебното държавно управление на президента Радев е рекордьор по експорт за още 3 милиарда лв.. И увери, че терзанията на Българска социалистическа партия и на президента са безпочвени, тъй като няма по какъв начин България да бъде въвлечена във война за това, че изнася оръжие.

“Нито ние, нито някоя от другите десетки страни, които също изпращат въоръжение на Украйна, са влезнали във войната. Икономиката на България единствено може да завоюва, като в този момент е значимо да се махнат медиаторите ”, сподели Мирчев по време на чуване на министъра на защитата Тодор Тагарев.

В отговор на заложен въпрос от Мирчев към министъра за финансирането на предоставените на Украйна един милион 155-милиметрови снаряди стана ясно, че то ще бъде осъществено от Европейския съюз.

Министър Тагарев уточни още, че финансирането става с фондове отвън общоприетия бюджет на Европейски Съюз като държавите-членки дават своите вноски, с цел да се образува спомагателен бюджет, който подхожда на Брутния народен приход (БНД) и за България тази вноска е малко под 0,5%.

Той добави, че след това страните, дали помощ на Украйна, биват отчасти обезщетени след съответните процедури и документи. И очерта трите механизма за финансиране на помощта към Украйна - Европейски механизъм за поддръжка на мира, Механизъм с присъединяване на Европейската организация по защита и Механизъм посредством Европейската комисия.

“Европейският съюз финансира всичко. Това, което българската стопанска система ще завоюва, е, че ще можем да стартираме да произвеждаме 155-милиметрови снаряди, което по този начин или другояче ще се случи. За помощта, която България даде с униформи, обувки и бинтове още при започване на войната, сме създали съответната поръчка и чакаме отплата от съвсем 330 хиляди евро, която ще получим идната година ”, сподели той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР