Наричаха ни войнолюбци, заплашваха ни как ще влезем във войната,

...
Наричаха ни войнолюбци, заплашваха ни как ще влезем във войната,
Коментари Харесай

Ивайло Мирчев: България е в топ 3 на доставчиците на боеприпаси за Украйна

Наричаха ни войнолюбци, заплашваха ни по какъв начин ще влезем във войната, в случай че предоставим въоръжени муниции на Украйна и в последна сметка нищо от това не стана. Година и половина към този момент България е в топ 3 на доставчиците на муниции за Украйна. Това съобщи националният представител от " Продължаваме промяната - Демократична България " Ивайло Мирчев от трибуната на Народното събрание.

Мирчев посочи, че държавното управление на Кирил Петков с присъединяване на Българска социалистическа партия е изпратило оръжие и муниции на стойност 2 милиарда лв., обаче служебното държавно управление на президента Радев е рекордьор по експорт за още 3 милиарда лв.. И увери, че терзанията на Българска социалистическа партия и на президента са безпочвени, тъй като няма по какъв начин България да бъде въвлечена във война за това, че изнася оръжие. " Нито ние, нито някоя от другите десетки страни, които също изпращат въоръжение на Украйна, са влезнали във войната. Икономиката на България единствено може да завоюва, като в този момент е значимо да се махнат медиаторите ", сподели Мирчев по време на чуване на министъра на защитата Тодор Тагарев.

В отговор на заложен въпрос от Мирчев към министъра за финансирането на предоставените на Украйна един милион 155-милиметрови снаряди стана ясно, че то ще бъде осъществено от Европейския съюз.

Министър Тагарев уточни още, че финансирането става с фондове отвън общоприетия бюджет на Европейски Съюз като държавите-членки дават своите вноски, с цел да се образува спомагателен бюджет, който подхожда на Брутния народен приход (БНД) и за България тази вноска е малко под 0,5%. Той добави, че след това страните, дали помощ на Украйна, биват отчасти обезщетени след съответните процедури и документи. И очерта трите механизма за финансиране на помощта към Украйна - Европейски механизъм за поддръжка на мира, Механизъм с присъединяване на Европейската организация по защита и Механизъм посредством Европейската комисия.

" Европейският съюз финансира всичко. Това, което българската стопанска система ще завоюва, е, че ще можем да стартираме да произвеждаме 155-милиметрови снаряди, което по този начин или другояче ще се случи. За помощта, която България даде с униформи, обувки и бинтове още при започване на войната, сме създали съответната поръчка и чакаме отплата от съвсем 330 хиляди евро, която ще получим идната година ", сподели той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР