Нарекли го вълшебен, защото всяка лъжичка от него лекувала някакво

...
Нарекли го вълшебен, защото всяка лъжичка от него лекувала някакво
Коментари Харесай

Вълшебен мед от глухарчета

Нарекли го магически, тъй като всяка лъжичка от него лекувала някакво заболяване

Необходими Продукти

● глухарчета - 250 бр. (цветчета на глухарчета)
● лимони - 1 бр.
● захар - 1 кг
● вода - 1 л

Начин на подготвяне

В безоблачен пролетен ден набираме от чисто място в градината жълтурчета, познати още като цветовете на глухарчето или радика. Измиваме ги хубаво и ги сипваме в тенджерка.

Към тях прибавяме лимона, който авансово сме обелили от кората, и сме нарязали на кръгчета. Попарваме ги с 1 л вряла вода, която сме загряли на електрическа кана.

Захлупваме тенджерката с похлупак и оставяме да престои 12 часа (най-добре да ги попарим вечерта и те да си престояват цяла нощ).

След това ги прецеждаме през цедилка, като изстискваме и цветчетата и лимона с ръка, с цел да си пуснат всичкия сок, и отмерваме билковия дестилат да е тъкмо 1 л. Сипваме го още веднъж в чиста тенджерка и прибавяме 1 кг захар.

Разбъркваме и варим 1-2 часа до изпаряване на към половината количество от течността (понякога, в случай че прави пяна и се надига, също е знак за готово, само че във всеки случай е друго, защото зависи от мощността на котлона).

Още горещо сипваме с черпаче в дребните измити и подсушени бурканчета, с добре затварящи се капачки на винт. При сипването може да ни наподобява, като че ли е рядко за мед, само че в следствие, като изстине в бурканчетата, ще се сгъсти!

Завинтваме и обръщаме напълнените бурканчетата наопаки и ги оставяме по този начин, до момента в който изстинат, с цел да може от топлото сами да се вакумират. И сме подготвени!

Невероятно апетитен сладостен домакински мед от глухарчета! Дар от природата! Лесно, вкусно и потребно!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР