Наред със заплахата от отварянето на китайските граници, Европа наблюдава

...
Наред със заплахата от отварянето на китайските граници, Европа наблюдава
Коментари Харесай

Нов силно заразен подвариант на омикрон идва от САЩ


Наред със опасността от отварянето на китайските граници, Европа следи с нараснало внимание и приближаващ от Съединени американски щати нов подвариант на омикрон, който е мощно инфектиран. Става дума за XBB.1.5, който към момента не е открит в България, само че към този момент е изолиран в минимум 25 страни по данни на Световната здравна организация, изнесени на вчерашния брифинг на генералния й шеф Тедрос Гебрейесус. Германските управляващи през днешния ден оповестиха, че наблюдават с паника развиването на обстановката. Нейните контури не са напълно ясни, защото освен у нас, а и на всички места в Европа тестването и секвенирането за следене на нови разновидности е понижено до най-малко.

Новият вид се появи в края на октомври в щата Ню Йорк и в края на декември случаите към този момент се удвояваха за една седмица. В момента този вид дава отговор за към 40% от всички коронавирус инфекции в Съединени американски щати. Хоспитализациите в североизточните региони на Съединени американски щати се усилват, което породи опасения, че XBB.1.5 ще поведе нова вълна с разпространяването му в другите страни. Според оценки на американски лекари XBB.1.5 се популяризира над два пъти по-бързо от BQ.1.1, който сега е преобладаващият вид във Англия, написа " Гардиън ".

У нас по последни данни от Националния център по заразни и паразитни заболявания преобладаващите разновидности са: BA.5.x (52.3%), BE.x/BF.x, които са подвариант на BA.5 (35.4%), BQ.1.1 (1.5%), BQ.1.1.18 (6.2%), BQ.1.1.3 (1.5%), и два подварианта на BA.2 (3.1%) - надлежно BN.1.3.1 и CH.1.1.

Новият вид от Съединени американски щати има необикновена разновидност, известна като F486P, която му оказва помощ да се популяризира. Мутацията трансформира тази част от вируса, която нападат антителата от имунизациите или предходни заразявания. XBB.1.5 е усъвършенствана версия на XBB, който също имаше разновидността, само че пък не можеше да се прикрепя добре към човешките кафези. Този минус е отхвърлен при последния вид и по тази причина XBB.1.5 се популяризира толкоз бързо.

Засега няма данни, че XBB.1.5 предизвиква по-тежко протичане на болестта, което е най-важното, само че скоростта му на разпространяване допуска, че той въпреки всичко ще доближи до повече рискови групи хора.

Учените не се наемат да предвиждат на този стадий дали новият вид ще докара до нова вълна. Смята се, че XBB.1.5 е частично отговорен за нарастването на хоспитализациите в щата Ню Йорк, само че грипът, студът и събиранията в затворени пространства също способстват за това. Засега се счита, че учредения за суматоха няма.

У нас и в Европа сега върлува мощна композиция от грип и други респираторни вируси, което съгласно експерти в известна степен пречи на COVID-19 да надигне глава. Всеки вирус задейства имунната система и това ненапълно основава щит и за следващи заразявания. С други думи, в случай че човек е карал някакво вирусно заболяване по празниците, то има вяра имунната му отбрана да отблъсне къса среща с вируса, причиняващ COVID-19, отбелязва " Гардиън ".

Медиците поучават хората да си напомнят главните правила за предотвратяване от заразяване - наред с имунизациите, това включва понижаване на контактите, носене на маска в затворени публични пространства и самоизолация при положение на признаци.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР