Наред със Супермен и Мики Маус, Годзила е един от

...
Наред със Супермен и Мики Маус, Годзила е един от
Коментари Харесай

Иширо Хонда – военнопленникът, който създаде Годзила

Наред със Супермен и Мики Маус, Годзила е един от най-известните художествени герои в историята. Голямото страшилище взе участие във филми, книги, телевизионни излъчвания и игри и оказва се като „ Кралят на чудовищата “.

Годзила нормално се изобразява като гигантско влечуго, което се храни от радиация и изобщо изначално е събудено от радиация. Тя стартира като заплашителен съперник на човечеството, само че с течение на времето се оказва способна да се съюзи с хората и да им оказва помощ против общ зложелател.

Скоро преди основаването й Япония става жертва точно на атомните бомби и Годзила в известна степен може да се одобри като метафора за невероятната мощ на природата и атомното разделяне. Други имат вяра, че Годзила съставлява Съединените щати, които са събудени от съня си опустошават Япония, идвайки от морето.

 Inoshiro Honda

Иширо Хонда е един от основателите на Годзила. Той е роден в Япония на 7 май 1911 година и при започване на 30-те години на 20 век към този момент е изгряващ режисьор, който работи под управлението на различен, по-известен режисьор, Каджиро Ямамото. Така до 1934 година, когато Хонда получава повиквателна от военните, като е свикан на работа при започване на 1935 година

На идната година неговият пълководец провежда несполучлив прелом против правителството… Въпреки че Хонда не взе участие персонално в преврата, той и неговият полк са арестувани, защото са считани за рискови и ненадеждни.

През 1939 година той взе участие в японската инвазия в Китай, макар че постоянно е считан за не изключително предан на багра боец. През 1944 година би трябвало да служи във Филипините, само че изпуска транспортната лодка и в следствие остана в Китай, където войната е доста по-малко жестока за японците спрямо Тихоокеанския спектакъл. Общо той прекара шест години във война за три мобилизации.

Между мобилизациите той ще преследва предвоенната си обич – филмите – макар че означи, че множеството филми, създадени в Япония, служат основно за агитация.

Твърди се, че по време на службата си Хонда не изпитва злост към китайците и се отнася заслужено с тях, само че през 1945 година той е покорен от китайски войски и заключен за идната година във боен лагер, където щеше да научи и за капитулацията на Япония и опустошителните атомни бомбардировки.

Когато се завръща в родината си, той посещава Хирошима, един от двата града, атакувани от атомни бомби. В последна сметка се връща към работата си на огромния екран, където постоянно употребява фрагменти от руините и руините на японските градове.

 Inoshiro Honda and Godzilla

След като режисира редица планове, Хонда получава опцията да снима нов филм, наименуван „ Годжира “ (Gojira). Във филмът би трябвало да има гигантско страшилище и тематики, ориентирани към тогавашните терзания измежду нацията от атомните оръжия.

Някои хора се присмиват на концепцията, защото я считат за глупава и недостойна за внимание, само че когато е пуснат през 1954 година, филмът става необикновен шлагер, поставяйки голям брой върхове и предизвиквайки най-дългия кино франчайз в историята. Дори в интернационален проект филмът жъне триумфи!

Непосредствените прекарвания на Хонда във войната и откритото му заклеймяване на военните водачи и решения на Япония оказват помощ на кино лентата да се трансформира в в действителност вълнуващ театър.

След триумфа на този филм той продължава да се занимава с правенето на филми и способства за основаването на жанра кайджу (който сплотява филми с великански чудовища) и други известни герои като Мотра и Родан.

Иширо Хонда почива през 1993 година на 81-годишна възраст след дълга и сполучлива кариера.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР