Замърсяването на въздуха съкращава продължителността на живота с пет години в Южна Азия: проучване на EPIC

...
Нарастващото замърсяване на въздуха може да намали продължителността на живота
Коментари Харесай

Нарастващото замърсяване на въздуха може да намали продължителността на живота с повече от пет години на човек в Южна Азия, един от най-замърсените региони в света, според доклад което отбеляза нарастващото бреме на опасния въздух върху здравето.

Регионът, който включва най-замърсените страни в света Бангладеш, Индия, Непал и Пакистан, представлява повече от половината от общите години живот, загубени в световен мащаб поради замърсяване, каза Институтът за енергийна политика на Чикагския университет (EPIC) в последният си индекс за качеството на въздуха, публикуван във вторник.

Бързата индустриализация и нарастването на населението допринесоха за влошаване на качеството на въздуха в Южна Азия, където нивата на замърсяване с прахови частици в момента са с повече от 50 процента по-високи, отколкото в началото на века, и сега засенчват опасностите, породени от по-големи заплахи за здравето.

Хората в Бангладеш, най-замърсената страна в света, губят средно по 6,8 години живот на човек, в сравнение с 3,6 месеца в Съединените щати, според проучването, което използва сателитни данни, за да изчисли въздействието на увеличението фини частици във въздуха върху очакваната продължителност на живота.


Индия е отговорна за около 59 процента от световното увеличение на замърсяването от 2013 г. насам, се казва в доклада, тъй като опасният въздух заплашва да съкрати живота още повече в някои от по-замърсените региони на страната.

В гъсто населения Ню Делхи, най-замърсеният мегаполис в света, средната продължителност на живота е намаляла с над 10 години.

Намаляването на глобалните нива на увреждащи белите дробове частици във въздуха, известни като PM 2,5, до нивата, препоръчани от Световната здравна организация (СЗО), може да повиши средната продължителност на живота с 2,3 години или общо 17,8 милиарда години живот, се казва в доклада.

ИНТЕРАКТИВНО- симптоми на замърсяване на въздуха

Среден жител на Пакистан би спечелил 3,9 години от спазване на насоките на СЗО за ограничаване на средната годишна концентрация на PM 2,5 до 5 микрограма на кубичен метър, докато някой в ​​Непал би живял 4,6 години по-дълго, ако насоките бяха изпълнени, според доклада .

Китай, междувременно, работи за намаляване на замърсяването с 42,3 процента между 2013 г. и 2021 г., се казва в доклада, подчертавайки необходимостта правителствата да генерират достъпни данни за качеството на въздуха, за да помогнат за преодоляване на глобалните неравенства в достъпа до инструменти за борба със замърсяването.


Източник: Reuters
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР