Нарастващото движение срещу щатския долар се коментира от цял свят

...
Нарастващото движение срещу щатския долар се коментира от цял свят
Коментари Харесай

БРИКС: 5 богати на петрол държави искат да се присъединят

Нарастващото придвижване против щатския $ се разяснява от целия свят през последния месец. То е управлявано от групата БРИКС, която възнамерява да сътвори нова валута за споразумяване на международната търговия, която може да бъде подкрепена със злато.

Изглежда концепцията се харесва на някои страни, защото съгласно информацията 19 страни са показали интерес към присъединение към БРИКС и са изпратили молби за участие.

Освен това стана ясно, че пет богати на нефт страни са подготвени да се причислят към алианса БРИКС и са показали интерес да одобряват новата валута. Ако страните производителки на нефт се причислят към блока, се счита, че рискът за световното владичество на щатския $ ще нарасне.

Интересът на страните от Близкия изток към БРИКС е притеснителен, защото петролът играе значима роля в международната търговия, и разплащането в бранша с бъдещата валута на алинаса може да в допълнение да способства за гибелта на доларa.

Петте богати на нефт страни, които демонстрираха интерес да се причислят към алианса са Алжир, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет и Бахрейн.

Близкият изток създава към една трета от международния недопечен нефт, изнасяйки повече от 30 милиона барела на ден, като единствено Саудитска Арабия дава отговор половината от износа с 15 милиона барела всеки ден.

Според данните месечният експорт на дизелово гориво от Близкия изток за Северозападна Европа е приблизително над 1 милион тона за първото тримесечие на 2023 година, което е повече от 785,000 тона месечно през последното тримесечие на 2022 година

Износът за Африка през март доближи четиримесечен връх от 2.57 милиона, в съпоставяне със средномесечните към 1.3 милиона през 2022 година

Най-големият експортьор на нефт, Саудитска Арабия, внесе 261,000 тона съветски дизел през март и началото на април – най-големият размер, който в миналото е получавала от Русия. Според отчет на Reuters Саудитска Арабия подкрепя БРИКС, като купува съветски нефт и го изпира в Европа.

Товарите с съветски дизел, натоварени през март, се търгуваха на цена от $60 до $70 за барел на база, което се равнява на отстъпка от към $20 за барел по отношение на бенчмарка в Близкия изток. Това е под ценовия таван от $100 за барел, избран от групата Г-7.

Ако страните производителки на нефт се причислят към БРИКС и одобряват новата валута , те биха могли да принудят западните страни да заплащат с новата валута, като се счита, че точно Съединени американски щати ще бъде наранена от този ход.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР