Нарастващият потенциал на здравния туризъм в българските климатични дестинации“ ще

...
Нарастващият потенциал на здравния туризъм в българските климатични дестинации“ ще
Коментари Харесай

Чепеларе посреща конгрес на BUBSPA за климатолечението

" Нарастващият капацитет на здравния туризъм в българските климатични дестинации “ ще бъде тематиката на Десетия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA), разгласи на конференция в Пампорово доктор Сийка Кацарова, вицепрезидент на Европейската СПА асоциация и ръководител на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Юбилейният конгрес ще се организира на 11 и 12 септември в община Чепеларе.

„ Избрахме тази тематика, тъй като тя е извънредно подобаваща както за България, по този начин и за района. Здравният туризъм обгръща и тези типове туризъм, чиято съществена мотивация е принос към положителното физическо, умствено и/или духовно здраве посредством потребление на естествените запаси (климат, минерални води и лечебни калонаходища/медицински и уелнес действия, които покачват психофизическия потенциал на индивида “, сподели доктор Кацарова.

Юбилейният конгрес ще събере специалисти от страната и чужбина, представители на бизнеса, локалната и страната власт в модерния конферентен център на хотел " Перелик " в Пампорово.

Община Чепеларе е натурален хазаин за полемика за развиването на здравния туризъм в сектора, защото развива тактиката си „ Зеленото сърце на България ”, която има за цел да възроди района като център за климатолечение поради негативната йонизация на въздуха. Дестинацията има вековни обичаи в климатолечението, съобщи доктор Кацарова.

„ През септември тази година ще отбележим 90-годишнината на к.к. Пампорово. Чудесно е, че се съчетава и с юбилейния конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, на който Чепеларе ще бъде хазаин “, означи кметът на Чепеларе Боран Хаджиев.

„ През последните две години започнахме съществено да работим за налагането на Пампорово като целогодишна дестинация посредством климатолечението. Направихме специфични стратегии, които са основани на биоенергията на околната среда. Ще продължим да работим в тази посока дружно с Община Чепеларе - да развиваме тази идея, тя е нашето бъдеще ", сподели комерсиалният шеф на " Пампорово " АД Таня Маринова.

Заместник регионалният шеф на Смолян Христо Станчев напомни, че концепцията за климатичния туризъм не е нова, неслучайно на територията на Смолянска област е имало така наречен „ климатични гимназии “. „ Тези учебни заведения събираха деца с разнообразни здравословни проблеми от цялата страна и им даваха доста добра подготовка - както просветителна, по този начин и здравна. Да се надяваме посредством тази самодейност да бъдат възобновени сходни СПА комплекси, където могат да се лекуват и да употребяват този климат в нашата област и Родопите “, добави Станчев.

Експертите в сектора означиха, че балнеологията e ноу-хау завещание на Европа и може да се трансформира във втория фронт в битката с CDD (хронична дегенеративна болест), да поддържа фармацията за по-добро и всеобхватно развиване в бъдещето на опазването на здравето.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР