Нарастващата популярност на криптовалутите породи множество въпроси, включително дали те

...
Нарастващата популярност на криптовалутите породи множество въпроси, включително дали те
Коментари Харесай

Ценни книжа ли са криптовалутите? Поглед към регулаторния и финансовия им статут

Нарастващата известност на криптовалутите породи голям брой въпроси, в това число дали те би трябвало да се смятат за скъпи бумаги.

В тази публикация се преглежда този въпрос, като се проучват насоките на Комисията за скъпи бумаги и фондови тържища на Съединени американски щати (SEC) по отношение на това какво съставлява скъпа книга, последствията от тези насоки и евентуалното бъдеще на криптовалутите .

Разбиране на скъпите бумаги

Ценните бумаги са финансови принадлежности, които могат да се търгуват като да вземем за пример облигации, акции, деривати, държавни облигации и взаимни фондове. Обикновено те са добре контролирани и изискват от вложителите да бъдат осведомени за евентуалните им опасности. Компаниите или държавните управления емитират тези принадлежности за набиране на средства.

Статус на криптовалутите

Статутът на криптовалутите като скъпи бумаги е значим въпрос и остава неразбираем. Въпреки че са нерегулирани значително, притежателите на криптовалути и тържищата в доста юрисдикции не са свободни да правят интервенциите си, както желаят. Вместо това те би трябвало да работят според финансовите закони и условия, които варират в другите юрисдикции.

Тестът на Хауи

Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища (SEC) на Съединени американски щати предложи теста на Хауи, с цел да дефинира дали даден актив или договорка се смята за скъпа книга, който прави оценка дали предлагането дава отговор на четири критерия.

Според теста на Хауи, с цел да се смята даден актив за скъпа книга, той би трябвало да включва вложение на пари в общо дружество с рационално очакване за облага, която да бъде получена от напъните на други субекти.

1 – Първият аршин е явен – изисква се инвестиция в актив, която включва пари. Инвестирането в криптовалути включва потреблението на пари.

2 – Вторият аршин изисква инвестицията да е ориентирана към едно и също дружество. Този аршин може да бъде изпълнен посредством включването на експертиза на трети страни. В случая с услугите за крипто заеми, при които клиентите дават назаем притежанията си и чакат закрепена или променлива облага според от това по какъв начин дадена борса ги употребява, това може да се преглежда като форма на експертиза на трета страна, участваща в процеса.


НЕ ИЗПУСКАЙ: 


3 – Третият аршин постановява, че инвестицията би трябвало да има за цел да осъществя облага. Този аршин се покрива от доста крипто вложители, които влагат, с цел да осъществят облага. Въпреки това постоянните монети, като USDT , които се употребяват като средство за предпазване на притежанията, не могат да бъдат класифицирани като скъпи бумаги, защото потреблението им не е за облага.

4 – Четвъртият аршин изисква вложителят да не взе участие в реализирането на инвестицията. В случая с криптовалутите, защото нито едно сдружение не поставя старания да накара вложенията да работят, криптовалутите може да не дават отговор на този аршин. Стабилните монети и услугите за залагане на криптовалути и разпределяне на заеми обаче могат да преминат този тест, защото те включват присъединяване на трети страни в обезпечаването на облагите на вложителите. Това обаче също е противоречиво.

Последиците

Насоките на Комисията по скъпите бумаги и фондовите тържища по отношение на скъпите бумаги имат обилни последствия за криптовалутите. Ако те се смятат за скъпи бумаги, могат да бъдат обект на по-строги разпореждания, като да вземем за пример условия за регистрации. Тогава от вложителите може да се изисква да бъдат по-информирани за рисковете, свързани с тях.

Регулаторно комплициране в крипто бранша

Крипто промишлеността се разрасна експоненциално през годините, като през ноември 2021 година са въведени хиляди нови планове, а общата пазарна капитализация единствено на Биткойн беше над $1.2 трилиона.

Все още съществува комплициране във връзка с това кои криптовалути би трябвало да бъдат регистрирани като скъпи бумаги. Например SEC упрекна BlockFi, че не е записала сметката си за лихвени проценти като скъпа книга, защото тя е включвала инвестиция в пари, а на вложителите са били обещавани разнообразни лихви според от резултатите на борсата. Платформата не одобри и отхвърли обвиняването, което ѝ струваше $100 милиона.

Друг образец е настоящото правосъдно дело против Ripple Labs, като нарушаването на Ripple е стартирането на XRP, родния токен на мрежата, за капиталови цели и за набиране на средства за компанията, без да се записва токенът като скъпа книга. Дългогодишното правосъдно дело също по този начин забави растежа на XRP .

Coinbase също се сблъска със следствие за листване на криптовалутни активи, които SEC преглежда като скъпи бумаги. Става въпрос за AMP, DDX, RLY, XYO, POWR, KROM и други Проблемът принуди и основаното в Съединени американски щати поделение на Binance да извади от листата AMP токена.

Крипто регулациите по света

Регулацията на криптовалутите се третира по друг метод в другите елементи на света. Класът активи е легален в някои страни, в които тече доста работа за установяване на техния подобаващ статут.

Неясният регулаторен статут на криптовалутите прави концепцията за широкообхватно контролиране да наподобява сложна. Докато те не са контролирани в една пълномощия, аргументирането на правния им статут в други постоянно ще бъде предизвикателство. Тази неустановеност се отразява и на метода, по който цифровите активи се употребяват и търгуват.


 


Докато държавните управления се пробват да контролират криптовалутите, те регистрират и общите пазарни опасности, свързани с тях. Например необратимостта на блокчейн транзакциите, която не попада в обичайните финанси, съставлява риск. Освен това многочислените измами, хакове и операции към момента затрудняват отбраната на вложителите.

Въпреки регулаторните проблеми и рисковете, свързани с криптовалутите, случаите на потребление на тази промишленост се усилват в международен мащаб. Очаква се също по този начин приходите от блокчейн технологията да набъбнат до $39.5 милиарда през 2025 година, съгласно Statista.

Криптовалутите като скъпи бумаги

Криптовалутите по принцип не се преглеждат като скъпи бумаги, само че естеството и използването на огромна част от тях се припокриват с определенията за скъпи бумаги на SEC. Освен това доста криптовалути се емитират като акции и методът им на генериране на средства за нови планове е сходен на първичното обществено предложение.

Комисията по скъпи бумаги и фондови тържища продължава да води самодейност за прочут регулаторен надзор върху другите криптовалути, като чака те да бъдат регистрирани като скъпи бумаги. Този метод се възприема като спорен в крипто света и не знаем какви резултати може да даде.

Заключение

Регулаторното комплициране продължава да бъде предизвикателство в крипто бранша. Тази неустановеност въздейства върху метода, по който се употребява класът активи, заради което необятно публикуваното контролиране наподобява мъчно постижимо.

Предстои да разберем какво ще бъде бъдещето на крипто регулациите. Все отново едно нещо е несъмнено: промишлеността е тук, с цел да остане.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР