Нараства напрежението между Русия и Литва след ограниченията за транзита

...
Нараства напрежението между Русия и Литва след ограниченията за транзита
Коментари Харесай

Напрежение между Русия и Литва заради Калининград

Нараства напрежението сред Русия и Литва след рестриктивните мерки за преноса на артикули в съветския ексклав Калининград. Човек от близкото обграждане на съветския президент Путин съобщи, че литовците ще усетят мъчително отговора на Москва, съобщи Ройтерс. От Вилнюс отвърнаха, че ползват глобите на Европейски Съюз против Русия.

Латвия забрани преноса на санкционни артикули през своята територия от и за Калининград. Бившият немския град Кьонигсберг, който след Втората международна война е причислен към Съюз на съветските социалистически републики, е заключен сред Полша и Литва и няма връзка с останалата част на Русия.

Днес някогашният шеф на съветската Федерална работа за сигурност, който в този момент е секретар на Съвета за сигурност, предизвести:

" Русия сигурно ще отговори на сходни враждебни дейности. В момента в междуведомствен формат се изготвят съответните ограничения и те ще бъдат подхванати в близко бъдеще. Последствията от тях ще имат сериозен отрицателен резултат върху популацията на Литва. "

Патрушев упрекна Запада в нарушаване на съглашението за Калининград сред Русия и Европейски Съюз от 2002 година.

Литовският министър председател Ингрида Симоните назова подигравка изказванията за нарушение на интернационалните контракти от страна, която е нарушила може би всички такива.

" Няма обсада на Калининград ", сподели Симоните. " Литва ползва глобите на Европейски Съюз ".

Извикан в съветското външно министерство, посланикът на Европейски Съюз в Москва Маркус Едерер също увери, че Литва не подхваща едностранни ограничения, а ползва най-новите наказания за артикули, измежду които строителни материали, метали и въглища.

Едерер означи, че превозът на несанкционирани артикули продължава и прикани Русия да се въздържа от стъпки, които биха повишили напрежението.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР