Нараства миграционният натиск над Албания, Черна гора и Босна и

...
Нараства миграционният натиск над Албания, Черна гора и Босна и
Коментари Харесай

Хиляди мигранти са пристигнали в Босна, Черна гора и Албания за 5 месеца

Нараства миграционният напън над Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина, до момента в който търсещите път към Западна Европа се пробват да преминат по различен маршрут.

Това заяви Международната организация за миграцията, представена от " Евронюз ". Според материала мигрантите употребяват нов маршрут (за който предходната седмица приказва и европейската гранична организация " Фронтекс " ) през адриатическите страни, с цел да стигнат до Хърватия и оттова да продължат в други страни от Европейски Съюз.

Така хиляди мигранти са минали тази година през Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина и Хърватия. Първите три страни, които не са членки на Европейски Съюз, са записали 6700 новопристигнали единствено за първите пет месеца на годината - над два пъти броя на мигрантите, документирани за цялата 2017 година (около 2600 души).

В Босна и Херцеговина са по-голямата част от тях - над 4000 души, до момента в който за предходната година броят им е 755 души. Около една пета споделят, че са от Сирия, други са от Ирак, Алжир, Турция и Афганистан. Стотици спят в паркове в столицата Сараево, споделя " Евронюз ".

Данните на националните управляващи в Босна и Херцеговина са малко по-различни - съгласно тях от 1 януари до 3 юни в страната са регистрирани 5319 мигранти, от които над 4700 са изразили желание да изискат протекция, а над 400 са го създали (тези, които получат статут в Босна, не биха могли да пътуват свободно из Европейски Съюз за разлика от тези, на които сходен статут е възложен в страните членки).

За телевизия N1 министърът на сигурността Драган Мектич сподели, че към момента " нито един " не е получил статут, а няколкостотин са напуснали Босна и Херцеговина.

Откакто Сърбия, Унгария и Хърватия стегнаха граничния надзор, трафикантите сътвориха нов маршрут от Гърция през Албания и на север, а към Босна от ден на ден се придвижват и мигранти, останали в Сърбия от 2016 година, отбелязва малкия екран.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4778)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР