Нараства интересът на българите към къщите в селата, в резултат

...
Нараства интересът на българите към къщите в селата, в резултат
Коментари Харесай

Селските къщи поскъпнаха двойно

Нараства ползата на българите към къщите в селата, вследствие на което цените им от началото на пандемията до момента са нарастнали към два пъти. Средните цени набъбнаха от 20-25 хиляди евро на къща преди пандемията до близо 50 хиляди евро сега, споделиха брокери на парцели, представени от в. " Труд ".

След отдръпването на англичаните и ирландците, които купуваха парцели в българските села през интервала 2005-2008 година, селските къщи бяха мощно подтиснат пазар, със спаднали цени и невисок размер продажби. Сега обаче има оживление на пазара и цените се усилиха, защото търсенето е доста огромно.

Много българи насочват спестяванията си към покупката на парцел, защото къщите и жилищата са несъмнено леговище в интервал на рецесия и инфлация. Условията по банковите заеми също остават непроменени, а безработицата е ниска - няма фактори, които да стопират търсенето. Освен че доста хора желаят да имат лично място по-близо до природата, селските къщи са по-евтини от жилищата в огромните градове в страната.

Затова хората, които желаят да влагат парите си в парцел, само че нямат задоволително налични средства за апартамент в града и не желаят да взимат заем, се насочват към селските къщи. Така имат втори дом, който могат да употребяват през уикендите, а наред с това парите им са вложени и след време ще получат по-голяма сума, в случай че решат да продадат къщата. Купувачите обаче деликатно преглеждат наличните предложения на пазара и не са подготвени да дадат галактически суми за селска къща.

Нарастват и цените на ваканционните парцели в курортните селища край морето и в планините. Това се дължи на увеличеното търсене на парцели, които хората могат да употребяват през отпуската. Възможността на доста хора да работят отдалечено също способства за повишаване на интереса към ваканционните парцели.

Имаше интервал от към 10 години, през който нямаше съществено ново строителство край морето. Затова при повишеното търсене сега наличните предложения на пазара на парцели остаряло строителство стартират да се изчерпват, описаха брокери. Същевременно бизнесмените дават отговор на повишеното търсене и започват построяването на нови жилищни здания край морето.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР