Нараства броят на болните с тревожни разстройства, с депресия –

...
Нараства броят на болните с тревожни разстройства, с депресия –
Коментари Харесай

Проф. Вихра Миланова: COVID-19 отключва мозъчни проблеми и психични разстройства

Нараства броят на болните с тревожни разстройства, с меланхолия – това беше особено както за времето на пандемията и изолацията, по този начин и като последица от самия COVID-19. Това съобщи пред БНР проф. Вихра Миланова, шеф на Клиниката по психиатрия в УМБАЛ " Александровска ".

" COVID-19 се потвърди, че може да влияе непосредствено върху централната нервна система. При нас в Клиниката по психиатрия в УМБАЛ " Александровска " попаднаха хора с психологични разстройства, откакто са преболедували. Както и такива, които по време на пандемията са били в изолираност, което усили тяхната тревога, опасения, боязън от заразяване, нарушавания в съня, сложна централизация. “ – разясни тя.  

По думите й, множеството от тези разстройства са краткотрайни и те се преодоляват, хората се възвръщат. Някои обаче попадат и в болница.

Проф. Миланова уточни, че към този момент се приказва за COVID-поколение, а децата също са били " жертви " на онлайн образованието. Има и дребни пациенти, които са с постковид синдром във връзка с психологичното здраве, добави тя.

" От пандемията наследихме най-много страха и нежеланието да поддържаме връзка, данните демонстрират и повишаване на домашното принуждение, злоупотребата с алкохол и психоактивни субстанции. “ – означи проф. Миланова.

Днес означаваме Световния ден на психологичното здраве.

" Психиатричното здраве в годините у нас е подценено. Това е моето наблюдаване през последните години и когато ме питат какво би трябвало да се промени, споделям, че няма едно решение, а проблемите са сложни, само че е извънредно време да се помогне и на хората с психологични проблеми, и на хората които се грижат за тях ", посочи началникът на Клиниката по психиатрия в УМБАЛ " Александровска ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР