Напускането на президентския пост от страна на управлявалия близо 30

...
Напускането на президентския пост от страна на управлявалия близо 30
Коментари Харесай

След оставката на Назърбаев: Доларите изчезнаха от валутните бюра

Напускането на президентския пост от страна на управлявалия близо 30 години Казахстан Нурсултан Назърбаев провокира скок на търсенето на долари във валутните бюра, заяви finanz.ru. Това незабавно се отрази на курсовете и националната валута тенге стартира да поевтинява.

Така при формален борсов курс на 377 тенге за един $, във валутните бюра продажбите бяха на равнища 385 тенге за един $. При това множеството от обменните пунктове бяха принудени да затворят, откакто доларите им се изчерпиха. Повиши се и формалния курс на националната валута за сряда.

От Националната банка на Казахстан оповестиха,че ще подхващат всички нужни ограничения за поддръжка на националната валута. Вероятно ще се наложи за тази цел банката да продава долари от своите валутни запаси, считат финансови анализатори.

Въпреки че се чака новият президент Токаев да продължи курса на своя предходник, хората са обезпокоени от вероятен завой във външната политика. Токаев е ученик на съветския МГИМО, със специализация в китайски език, приказва добре този език и е работил в посолството на Казахстан в Пекин. Така че упованията са страната да се насочи към повече финансови и стопански връзки с Китай.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР