Напрежението в Сирия рязко ескалира, след като при атака на

...
Напрежението в Сирия рязко ескалира, след като при атака на
Коментари Харесай

Ескалация в Сирия: Армията на Асад уби десетки турски войници

Напрежението в Сирия внезапно ескалира, откакто при офанзива на сирийската войска, която води военни дейности в Идлиб благодарение на Русия, бяха убити турски бойци. Припомняме, че в Идлиб има постове на турската войска.
Първоначално се появи информация, че при въздушен удар са убити 9 турски бойци. Данните заяви шефът на граничната провинция на Турция Хатай Рахми Доган. По-късно самият Доган се поправи и сподели, че минимум 22 турски бойци са убити при въздушния удар, а по-късно разгласи 33 жертви. Още няколко души са тежко потърпевши при нападението в Идлиб, сподели губернаторът на Хатай. Според други известия, жертвите измежду турските военни са 29, написа БГНЕС. Базираната във Англия Сирийска обсерватория за правата на индивида съобщи, че минимум 34 турски бойци са били убити при въздушния удар.
Заради случилото се, турският президент Реджеп Ердоган организира незабавна среща на високо ниво за сигурност. Говорителят на ръководещата в Турция Партия на справедливостта и развиването (ПСР) Омер Челик сподели, че след този случай Анкара смята сирийските сили за противников.
" Нашият външен министър организира телефонен диалог с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг ", се споделя в изказване на турското външно министерство. 
Столтенберг осъди " безразборните " въздушни удари на режима на Асад и Русия, заяви негов представител. " Г-н Столтенберг осъди непрекъснатите безразборни въздушни удари на сирийския режим и подкрепящата го Русия в провинция Идлиб и ги прикани да прекратят офанзивата си, да зачитат интернационалното право и да поддържат напъните на Организация на обединените нации за спокойно решение на спора ", съобщи Столтенберг в взаимен апел с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Столтенберг прикани всички страни да деескалират тази рискова обстановка и да избегнат по-нататъшно утежняване на ужасяващата филантропична рецесия в района.
По-рано Реджеп Ердоган сподели, че Турция към момента не е получила приемлив резултат в договарянията с Русия за Идлиб и е подготвена за започване на военна интервенция в този район. Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков назова това " най-лошият сюжет ". Ердоган сподели още, че е призовал Путин да окаже напън върху сирийския президент Башар Асад, тъй че сирийската войска да спре настъплението в провинция Идлиб и да се отдръпна от турските наблюдателни пунктове до края на февруари - в противоположен случай следва боен отговор от турска страна.
Същевременно съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Турция не е в положение да извърши няколко основни отговорности за решение на проблемите към сирийската провинция Идлиб. По-специално тя не разграничава въоръжената съпротива, която е подготвена за разговор с държавното управление в границите на политическия развой, от терористите.
Сирийското държавно управление и Русия отхвърлиха настояването на Ердоган да се отдръпват към линиите за преустановяване на огъня, контрактувани през 2018 година Русия също упрекна Турция в нарушение на примирието през 2018 година, подкрепяйки бунтовниците с артилерийски огън.
Междувременно, министърът на защитата на Турция Хулуси Акар посети щаба на командването за тактически дейности на турската войска в сирийската провинция Идлиб, ситуиран на границата със Сирия в провинция Хатай, заяви Анадолската организация.
Според известието Акар е бил съпроводен от командирите на сухопътните сили и въздушните сили на страната. Съобщава се, че сега Акар управлява интервенциите на турската войска от оперативния щаб в нулевата точка на турско-сирийската граница.
Организацията на обединените народи още веднъж прикани за незабавни дейности в северозападната част на Сирия, като предизвести, че " рискът от по-голяма ескалация нараства с всеки минал час ".
" Генералният секретар повтаря апела си за неотложно преустановяване на огъня в Идлиб и показва особена угриженост за риска за цивилните жители от ескалирането на военни дейности ", съобщи представителят Стефан Дюхарич. " Без незабавни дейности рискът от още по-голяма ескалация нараства с всеки минал час ", предизвести той.
Всичко това се случва и на фона на припомняния, че турските сили са стреляли с ракети по сирийски и съветски военни самолети - при град Найраб. Според " Россия 24 " той е бил високомерен от сирийски бунтовници, подкрепени от турските военни сили.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР