Напрежението в Нагорни Карабах не стихва, въпреки призива на Съвета

...
Напрежението в Нагорни Карабах не стихва, въпреки призива на Съвета
Коментари Харесай

Посланикът на Армения за Нагорни Карабах: Азербайджан да проумее, че войната няма да промени нищо

Напрежението в Нагорни Карабах не стихва, макар апела на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за неотложно прекъсване на боевете.

Посланикът на Република Армения Армен Едигарян показа пред бТВ гледната точка на Ереван за подновяването на спора в противоречивата област.

Има неоспорими обстоятелства, че тази експанзия стартира от Азербайджан и подготовката за нея е почнала доста преди началото на сраженията, съобщи Едигарян и като доказателство на своите изказвания уточни „ изпълнената с ненавист тирада на президента на Азербайджан от 23 септември “ в Организация на обединените нации. По думите на Едигарян на 25 септември е отказал разполагане на наблюдаващи на ОССЕ в зоната на спора.

Според посланика на Армения през август Азербайджан и Турция са провели взаимни военни учения, като по-късно турските военни са останали на азерска територия. Едигарян е безапелационен, че има присъединяване на военни от Анкара сега на азерска страна в спора. Дипломатът съобщи, че на страната на Баку има джихадисти и терористи, които Азербайдан крие, а като доказателство на своите изказвания уточни репортажи на Би Би Си и отчети на външно министерство на Русия.

Именно намесата на Труция, съгласно Едигарян, разграничава актуалната ескалация на напрежение спрямо предходните, защото в този момент Анкара взе участие директно във военните дейности, а не организира единствено икономическа обсада на Армения.

„ Най-доброто, което Турция може да направи, е да се отдръпна и да не разклаща стабилността в района “, съобщи арменския дипломат.

Едигарян счита, че повода за подновяването на спора е преследването на вътрешнополитически сили от страна на Азербайджан,който се опасява, че измененията в Ереван и „ кадифената гражданска война “, която докара на власт Никол Пашинян и се отрази и на ръководството и в Република Арцах, както е арменското название на Нагорни Карабах, ще се трансферира на територията на прилежащите страни и ще заплаши властта в Баку. По думите на дипломата става въпрос за „ конфликт на една демократична и една властническа страна “.

Едигарян упрекна посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова, че е направила лъжливи изказвания в студиото на bTV, заявявайки, че брачната половинка на арменския министър председател взе участие във военните дейности. Снимката на госпожа Хакопян, която е била показана, е от посещаване при дами кадети от интервала преди започването на военните дейности, твърди дипломатът.

Азербайджан би трябвало да проумее, че войната няма да промени нищо и да се върне на масата за договаряния, сподели Едигарян, който означи, че в актуалната обстановка първостепенна задача на Армения е отбраната на популацията на Република Арцах.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР