Напрежението по оста Вашингтон-Москва по темата Украйна може да провокира

...
Напрежението по оста Вашингтон-Москва по темата Украйна може да провокира
Коментари Харесай

Ще го заболи ли Путин - какви санкции може да наложат САЩ и ЕС

Напрежението по оста Вашингтон-Москва по тематиката Украйна може да предизвика налагането на интернационалните стопански наказания над Русия. В началото на тази седмица Financial Times съобщи, че Съединени американски щати и Европейският съюз са постигнали доближаване по отношение на налагането на финансови наказания над Русия, в случай че страната нахлуе в Украйна.

След видеосреща сред американския президент Джо Байдън и европейски водачи, на която са координирани позициите на двете страни по отношение на рецесията, представители на кабинета на Байдън разясняват, че към момента има очаквания, че опасността за съществени стопански последици за съветската стопанска система може да възпрат Владимир Путин от възможна инвазия в Украйна.

" Неговата приемливост към икономическа болежка може да е по-висока от тази на другите водачи. Но има предел на болката, над който считаме, че може да има въздействие върху неговата преценка ", споделя почитан член на кабинета на щатския президент, показва изданието.

Съединени американски щати и Европейски Съюз се пробват да изградят взаимен фронт от наказания, в случай че Русия предприеме нападателни дейности против Украйна, като представители на Европейски Съюз показват, че е нужна още работа, с цел да бъде несъмнено тъкмо какви дейности от съветска страна биха се считали за активатор на пакета от наказания.

Според представител на американската власт, Вашингтон и Брюксел са постигнали доближаване по тематики като " размер на финансовите институции и държавните предприятия ", които биха били ударени от финансовите наказания, както " тежестта " и " непосредствеността " на самите ограничения и " степента, до която възбраните биха повлияли на съществуващите опасности в допълнение към новите потоци на финансиране ", написа FT.

Белият дом обществено поддържа опитите на Конгреса на Съединени американски щати да наложи наказания върху съветски финансови институции като Sberbank, VTB, Gazprombank и Руския фонд за директни вложения.

Освен финансови наказания, Съединени американски щати и Европейски Съюз са обсъждали също възможни ограничения за надзор върху износа, които биха лишили Русия от достъп до основни технологии. Говорено е и за ограничавания върху енергийния бранш на страната. Съединени американски щати и Европейски Съюз са разискали и способи за намаляване на следствията за Европа от евентуалната загуба на съветски енергийни доставки. Служители на администрацията на Байдън потвърдиха, че са били в договаряния със страни, в това число Катар и Австралия, с цел да усилят производството на газ и да покрият дефицита на доставки в Европа, в случай че е належащо.



Изглед над Киев, столицата на Украйна. Страната още веднъж е в центъра на геополотическата борба сред Съединени американски щати и Русия;  Снимка: Getty Images

Една от финансовите наказания може да бъде изключване на Русия от системата SWIFT, която осъществя международните финансови преводи сред над 1100 банки в 200 страни, сочи обява на New York Times по-рано през този месец. Въпреки че представителите на властта в Съединени американски щати не удостоверяват дали се обмислят сходни ограничения, техните сътрудници от Европейски Съюз признават, че тази опция е била обсъждана. Подобен ход обаче може да повлияе на енергийните доставки за Европа, което до неотдавна правеше тази мярка не изключително известна измежду европейските водачи.
Цената на петрола се оказа по-важна от мира в Украйна
Въпреки, че кабинетът на щатския президент Джо Байдън възнамерява серия от тежки наказания против Русия, в случай че страната пристъпи към навлизане в...
Прочети повече
Изключване от системата SWIFT беше употребявано против Иран с прочут триумф. Това обаче може да не повлияе толкоз съществено на Русия, защото страната е научила много по какъв начин да се пази от интернационалните наказания, счита Синтия Робъртс, професор по политически науки в Hunter College.

" Те несъмнено биха понесли огромен удар ", споделя тя на семинар, извършен при започване на месеца от организацията Center for the National Interest. Но все пак, Русия е натрупала стотици милиарди златни и доларови запаси, а Централната банка на Китай се причисли към личната съветска вътрешна версия на SWIFT, което отваря опцията двете страни да си сътрудничат за отбягване на глобите от страна на Москва, счита тя.

Евентуални софтуерни наказания биха блъснали някои от обичаните промишлености на Путин и по-конкретно авиацията и оръжейното произвеждане, които са главен източник на доходи за съветското държавно управление. Фокусът би бил върху създаваните в Русия бойни самолети, противовъздушни системи, галактически системи, антисателитни системи и набиращи скорост технологии, където Русия се надява да направи пробив като изкуственият разсъдък и квантовите технологии, написа New York Times. Подобен надзор над износа се оказа много ефикасен против водещият китайски производител Huawei, който за известно време беше измежду най-големите играчи на пазара на смарт телефони в света. Тази част от бизнеса на компанията бе ударена съществено през последните години, защото компанията загуби достъпа си до някои съставни елементи.

Но съветската стопанска система няма доста прилики с китайската и не е ясно дали е еднообразно уязвима от вероятно ембарго върху вноса на полупроводници и друга микроелектроника, които в това време са от решаващо значение за китайското произвеждане.

В Съединени американски щати се обмислят наказания, които биха били много по-мащабни от възбрана за експорт на съответни софтуерни съставни елементи. Според представители на властта, Министерството на търговията на Съединени американски щати може да забрани износа на всевъзможни потребителски артикули за Русия – от мобилни телефони и преносими компютри до хладилници и миялни машини, които имат американски дизайн или съдържат американска електроника. Това може да важи освен за щатските производители, само че и за тези в Европа, Южна Корея и други страни, където се употребяват американски чипове или програмен продукт.
Съединени американски щати: Газопроводът " Северен поток 2 " няма да тръгне, в случай че Русия нахлуе в Украйна
Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че газопроводът " Северен поток 2 " сред Русия и Германия няма да бъде пуснат в употреба, в случай че Р...
Прочети повече
За разлика от Китай, Русия не създава сходни артикули, което вещае сериозен резултат върху потребителите в страната. Засега обаче към момента се разисква дали съветските консуматори биха обвинили Путин за това, че са изгубили достъп до дадени артикули, или по-скоро биха насочили гнева си към Съединени американски щати и техните съдружници, показва публично лице от Европа пред щатската медия.

В обява от края на предходната година, английското издание The Guardian обобщава какви наказания може да наложи Съединени американски щати над Русия при вероятно нахлуване над Украйна.

Според Едуард Фишман, старши помощник в Атлантическия съвет, кабинетът на Джо Байдън има редица благоприятни условия да окаже стопански напън над Русия, в случай че реши да го стори. " Настоящите наказания против Русия са леки; в случай че глобите против Иран са 10 от 10 по интензитет, днешните наказания против Русия са може би две или три ", споделя Фишман. " Нито една огромна държавна съветска компания не е под цялостни наказания ", прибавя той.

Ето някои от вероятните ограничения, които Съединени американски щати може да предприеме:
Пазарът на облигации
През април предходната година Съединени американски щати издадоха възбрана щатски финансови институции да купуват нови излъчвания съветски дълг – мярка, която имаше нищожен резултат. Вашингтон може да стигне по-далеч, като наложи наказания над вторичния пазар на съветски държавни скъпи бумаги, където те се препродават и включват в пакети с други вложения.
Северен поток 2 Акциите по света поевтиняват поради евентуалния спор в Украйна
Акциите по света поевтиняха при започване на тази седмица на фона на опасенията за съветска офанзива против Украйна, което пресече търсенето на п...
Прочети повече
Газопроводът от Русия до северната част на Европа е приключен, само че към този момент не получава зелена светлина от немския енергиен регулатор. Членове на новата коалиция, която ръководи Германия, показваха песимизъм по отношение на плана, като е допустимо да бъде преустановен, в случай че Русия нахлуе в Украйна.
Санкции против съветски корпорации и банки
" Кабинетът на Байдън може да наложи наказания, които изцяло да блокират огромни съветски банки, енергийни компании или отбранителни фирми… или да наложи строги забрани за вложения и даване на услуги за стандартни съветски петролни планове ", споделя Фишман. Две евентуални цели са колосите VTB Bank и Gazprombank.
Санкции над олигарсите и техните семейства
Министерството на финансите на Съединени американски щати се колебае по отношение на санкционирането на съветски олигарси, откакто ограниченията подхванати против Олег Дерипаска имаха въздействие върху интервенциите на неговата компания за алуминий Rusal в Ирландия, което провокира сериозен раздор с Дъблин. Ако има съветска инвазия в Украйна, Конгресът на Съединени американски щати евентуално ще добави още близки до Путин олигарси в черния лист. Членове на фамилиите от кръга на Путин също могат да попаднат под удара на глобите.
SWIFT
Най-сериозната мярка, която участва в арсенала на Байдън, е опцията Русия да бъде изключена от международната система за електронни разплащания SWIFT, която е основана в Белгия. Това бе една от най-тежките ограничения наложени против Иран, която може да трансформира Русия в аскет на полето на интернационалните финанси. Според специалисти, тази мярка е толкоз тежка, че вероятно би се употребила единствено в краен случай.

Още: Байдън заприказва за навлизане на Русия в Украйна - Кремъл щял да даде доста жертви

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР