Напрежението около проблемите с българските затвори не стихва – след

...
Напрежението около проблемите с българските затвори не стихва – след
Коментари Харесай

Кризата със затворите влезе в дневния ред на властта

Напрежението към проблемите с българските затвори не стихва – след абсурда с бягството на двама въоръжени бегълци от Софийския централен затвор при започване на седмицата, в четвъртък вечерта на същото място надзорник е бил атакуван от конвоиран пандизчия.

Министерството на правораздаването заяви, че стартира инспекция на случая, а незабавно след Великденските празници отрасловият министър Цецка Цачева привиква национално заседание с присъединяване на всички началници на затвори в страната и с управлението на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията ".

Агресията в пандизите била всекидневие

Нападението против надзорник е станало към 21.00 часа в четвъртък, удостовери Цветан Михайлов от управителния съвет на Синдиката на чиновниците в пандизите у нас.

Надзирателят конвоирал пандизчия от болничното заведение до корпуса, когато бил ударен няколко пъти в лицето. След намесата на други охранители обстановката била овладяна.

Не е имало опит за бягство, сподели Михайлов в петък пред БНР. Той добави, че потърпевшият е настанен в " Пирогов " със строшен нос и насинено око, само че е в положително положение. Подобни случаи са всекидневие в пандизите, добави синдикалистът.

" Често има такива. На мястото, където е почнало бягството от последните дни, преди близо година имаше нахлуване, мисля, че още веднъж с хладно оръжие. Тогава сътрудника е засегнат, само че е съумял да работи професионално. Ежедневие са случаите на експанзия, множеството вербална, само че постоянно стартират да стават и тези с физическа експанзия ", сподели той.

По случая е формирано следствие. Изясняват се аргументите за нападението.

В същото време продължава издирването на избягалите от Софийски затвор Владимир Пелов и Радослав Колев. Преди ден стана ясно, че чиновниците от местата за отнемане от независимост готвят нов митинг на 10-и април. Искането им към този момент не е единствено за по-високи заплати и по-добри условия за труд, само че и в отбрана на сътрудниците си, които бяха упрекнати за бягството на рецидивистите.

Системата е разрушена, пандизчиите вършат каквото си желаят

Цветан Михайлов за следващ път сигнализира, че броят на охранителите в пандизите и техническите средства, с които разполагат, са извънредно незадоволителни, а нападенията против надзиратели зачестяват и стават по-дръзки.

Системата на пандизите е разрушена, има ужасно доста пропуски и пандизчиите безусловно си вършат каквото си желаят, разяснява Михайлов пред бТВ и добави, че бягството на двамата рецидивисти от Софийския затвор е следствие от всичко това.

" Действително е ужасно. Неслучайно ние през вчерашния ден определихме последния случай с бягството на двамата пандизчии като пробив в системата за сигурност на републиката " , сподели Михайлов. По думите му съотношението пандизчии – защита е под сериозния най-малко.

Версиите за бягството се разминават, никой не поема отговорност

Малко знаем за бягството - в публичното пространство формалните лица изнасят информация, която се разминава с това, което ние научаваме от чиновници на пандиза, които са били на промяна по време на случая, уточни синдикалният водач, който твърдо отбрани сътрудниците си.

Служителите подават информация, че е имало пукотевица от тяхна страна , само че предвид на течащото следствие не мога да я показва като публична. Служители от пандиза настояват, че е имало реакция на надзирателите " и нещата напълно не са такива, каквито се показват " , продължи Михайлов .

" Нашите подозрения са, че за следващ път вниманието и публичния и фокус съзнателно биват обръщани към най-ниските равнища чиновници, без да се проследят аргументите и следствията по цялата вертикала на йерархичната стълбица, т.е. от министъра на правораздаването, заместниците му, техния екип, професионалното управление, началниците на затвори и прочие ", сподели Михайлов.

Той отхвърли изказванието на правосъдния министър Цецка Цачева, че виновността за бягството е на защитата: " Ако госпожа Цачева е гневна и шокирана от протичащото се, то това значи, че от самото начало на нашите срещи не е слушала деликатно какво ѝ оповестяваме, не е преосмислила информацията, която сме ѝ подали в писмен тип по формален ред със мнения и писма от страна на организацията, не е чула и посланията на нашите митинги. Нещо повече – не чух в нейното изявление да набележи ограничения, които в незабавен порядък да подсигуряват ограничението до рационален най-малко на риска от повторение на сходни произшествия ".

Следващата стъпка на бегълците е да си обезпечат пари и сигурност

Междувременно Росен Йорданов, който е психолог с дълготраен опит в системата на Министерство на вътрешните работи, предвижда пред БНР, че идната стъпка на бегълците е да си обезпечат финансови средства, посредством които да доближат до по-безопасно място.

Той цитира думите на министъра на вътрешните работи, който съобщи " Ние не мислим, а действаме ", като означи:

" Да, хубаво звучи, нали – пламенно. Но на мен ми омръзна да чувам за хора, които са на такава позиция, които да работят и след това да мислят. В предния случай, когато заловихме Пелов, ние мислихме доста и тогава действахме. Защото в случай че не бяхме мислили, може би щяхме да имаме няколко натрупа, в това число и неговия… “

Затворите цялостни, изискванията – неуместни

Оставките на виновни чиновници не са задоволителни, сподели психологът и моли да се направи прецизен и неутрален разбор, който да бъде показан на обществото и да се дадат съответни оферти за смяна. Експертът напомни, че за разлика от други страни в Европа, в България един надзорник дава отговор не за 25-30, а за 150 пандизчии. " Разбирате ли, ние сме отвън всевъзможни правила от години. Не са решили - не са избягали от пандиза. Защото, в случай че в европейските страни има един охранител, отговарящ за 25-30 души, то в България един охранител дава отговор за 150 ", разяснява Йорданов.

Психологът попита риторично от кой момент в страната не са строени затвори: " Не беше казано на обществото, че в действителност пандизите са цялостни, че изискванията са неуместни и че би трябвало да се създадат генерални неща, с цел да се промени тази система, тъй като другояче ще стартират да бягат пандизчии ".

Сред систематичните предпоставки, довели до случая с бягството от пандиза, Йорданов открои недостатъци във връзка с техническата обезпеченост и процедурите, както и на морала и професионалните качества на чиновниците.

Надзирателите не престават да желаят увеличение на щатните бройки, възстановяване на изискванията на труд, обезпечаване на нужното техническо застраховане.

Синдикатът не приказва за оставки

Синдикатът на чиновниците в пандизите излезе в четвъртък с остро отворено писмо, в което заяви, че обмисля да възобнови митингите.

Протест ще има, само че но той ще се показва в събиране пред Главна дирекция " Изпълнение на наказванията " в опит да представим нашата позиция за случилото се и да защитим достойнството и достолепието на специалността, като сложим преди всичко живота ба чиновниците, съобщи Михайлов. " Оставките в тази ситуация не са мотив на диалог на синдикалната организация – ние с политика не се занимаваме ", добави той.

Планираният митинг на чиновниците от пандизите ще съвпадне със свиканото от Цецка Цачева във вторник национално заседание, на което ще бъдат разисквани създалото се напрежение в системата, както и вероятни решения на настоящи въпроси в незабавен порядък.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР