Напрежението на границата с Полша ескалираМеркел иска Путин да упражни

...
Напрежението на границата с Полша ескалираМеркел иска Путин да упражни
Коментари Харесай

Русия изпрати бомбардировачи да патрулират над Беларус

Напрежението на границата с Полша ескалира
Меркел желае Путин да упражни въздействие над режима в Минск

Два съветски стратегически бомбардировача са направили през днешния ден полети над Беларус, заяви, представено от Ройтерс.

Това става на фона на растящо напрежение сред Беларус и Полша поради мигрантската рецесия по общата им граница.

Два съветски бомбардировача Ту-22М3 са патрулирали в беларуското въздушно пространство и са спомогнали да се тества взаимната система за противовъздушна защита на двете страни, се споделя в известието.

По време на полета самолетите са отработили взаимоотношение с наземни пунктове за ръководство на въоръжените сили на Русия и Беларус. Полетът е осъществен в границите на Единната районна система за противовъздушна защита на Съюзната страна, заяви ТАСС.

Двата бомбардировача са изпълнили напълно дилемите си и към този момент са се върнали на летището в Руската федерация, където са основани.



Високо напрежение на границата сред Полша и Беларус

По-рано през днешния ден Беларус упрекна Полша в потребление на принуждение против четирима мигранти на границата сред двете страни, заяви Франс прес.

" Предвид множеството пострадвания по телата на мигрантите, полските сили на реда са се отнесли брутално с тях и са ги трансферирали над оградата с бодлива тел на границата " в Беларус, сподели беларуската гранична работа. Тя посочи в изказване в Телеграм канала си, че четиримата мъже от кюрдски генезис са били открити нощес в спонтанен подслон от беларуската страна на границата.

Беларуската гранична работа разгласява фотоси на няколко осветени от огньове палатки покрай заградената с бодлива тел граница. На видео се виждат трима мъже с окървавено лице или ръце.





Междувременно стана ясно, че две огромни групи мигранти са съумели да обхванат на полска територия през границата с Беларус, съобщи ДПА.

Няколко десетки души са съумели да разрушат оградите покрай селата Кринки и Беловежа и да преминат границата, заяви полската информационна организация ПАП, като се базира на районната станция на Полското радио в Бялисток.

Радиото цитира говорителка на полските сили за защита на границата, която декларира, че и в двата случая оградите и загражданията са били съборени със мощ. Част от мигрантите са върнати в Беларус, а други са съумели да избягат, сподели тя.

Хиляди мигранти са блокирани от беларуската страна на границата с Полша, а времето е студено. И двете страни са разположили бойци, което провокира опасения за допустима ескалация, отбелязва Агенция Франс Прес.

От месеци Европа упреква Минск, че съзнателно трансферира мигранти, идващи най-вече от Близкия изток, с цел да дестабилизира Европейски Съюз. Според Брюксел задачата на беларуския президент Александър Лукашенко е да си отмъсти за глобите, наложени от Брюксел на неговия режим поради репресиите против протестното придвижване срещу противоречивото му преизбиране през август 2020 година.

В момента Европейски Съюз възнамерява нови наказания против Беларус, които ще бъдат ориентирани най-много против държавната самолетна компания " Белавия " за хипотетично превозване на мигранти към Беларус.



Меркел прикани Путин за упражни въздействие над режима в Минск

А немската канцлерка Ангела Меркел изиска през днешния ден от съветския президент Владимир Путин да предприеме дейности по отношение на умишленото предизвикателство на миграционната рецесия по границата сред Беларус и Полша от страна на режима в Минск. Призивът бе насочен по време на телефонен диалог сред двамата, предадоха международните организации.

Превръщането от Беларус на мигрантите, намиращи се на границата й с Полша, в инструмент против Европейския съюз, е недопустимо и изцяло нечовешко, сподели Меркел, представена от своята канцелария. Тя прикани Путин да упражни въздействието си над режима в Минск.

Путин е непосредствен съдружник на беларуското държавно управление. Германия е желана дестинация за мигрантите, идващи в Европейския съюз, отбелязва Асошиейтед прес.

В телефонния диалог Путин е предложил да стартира разговор по зародилите проблеми, като това стане посредством директни контакти сред страните от Европейски Съюз и Беларус. Путин и Меркел са се съгласили също по този начин да продължат диалога по тематиката.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР