Напрежението между САЩ и Иран продължава да расте, след като

...
Напрежението между САЩ и Иран продължава да расте, след като
Коментари Харесай

Напрежението между Иран и САЩ продължава да расте

Напрежението сред Съединени американски щати и Иран продължава да пораства, откакто в последните дни на 2019 година паравоенната организация " Катаиб Хизбула " беше ударена на границата сред Ирак и Сирия. При американската офанзива починаха 25 бойци на групировката, която Съединени американски щати публично дефинира като терористична. " Катаиб Хизбула " оперира в Ирак, само че е финансирана от Иран и има дълбоки връзки с Техеран, които датират от повече от десетилетие.

Въпреки че дейностите след въздушния удар се придвижиха в Багдад, където два следващи дни посолството на Съединени американски щати беше под блокада от паравоенни и протестиращи, главният спор остава сред Съединени американски щати и Иран. Двете страни са в изключително обтегнати връзки, откакто във Вашингтон стартира да работи администрацията на Доналд Тръмп през 2017 година От тогава насам Съединени американски щати се отхвърли от нуклеарната договорка, подписана от предшественика на Тръмп Барак Обама, като също така хвърли върху Иран и отговорността за офанзивата с дронове против саудитски рафинерии през септември.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Защо се стигна до офанзивата против американското посолство

До офанзивата против посолството се стигна, откакто Съединени американски щати нанесоха нанесоха въздушни удари против паравоеннната шиитска организация " Катаиб Хизбула " в региона на иракско-сирийската граница. Групата, считана от Съединени американски щати за терористична, евентуално е ударена с дронове. Миналия петък американски представители допуснаха, че точно " Катаиб Хизбула " е забъркана в офанзивата против военна база в Киркук, в която беше погубен граждански подизпълнител, нает от армията. Иранското външно министерство осъди въздушните удари - в популяризирано от организация ИРНА изказване то ги дефинира като " явен образец за тероризъм ".

Нападението против " Катаиб Хизбула " раздели Съединени американски щати и Ирак. В Багдад то беше несъмнено като " нарушение на суверенитета " на страната. Според Пентагона голям брой офанзиви на проирански и други бойци по иракски бази, в които са ситуирани американски бойци или дипломати, е задоволително съображение.

" Катаиб Хизбула " е учредена през 2007 година и доста пъти е получавала помощ от Иран. Тя се счита за мощно обвързвана с " Кудс ", поделението за външни интервенции на Революционната армия на Иран. Според администрацията на Тръмп " Кудс " е и главният механизъм, с който Иран " култивира и поддържа " терористични организации в Близкия изток като " Хизбула " в Ливан или " Палестински ислямски джихад " (съперник на " Хамас ", чийто водач беше погубен от Израел).

Моментът е внимателен за Багдад, където въздействието на Техеран се ускорява от години. От октомври в Ирак се организират митинги против властта, довели до събаряне на държавното управление. Участниците в демонстрациите с над 460 жертви и 25 хиляди ранени (досега) упрекват елита в корупция, неприятно ръководство и допускане на сериозна непозната интервенция в страната.

Думата, която никой не желае да загатва

Нарастващото напрежение сред Съединени американски щати и Иран разумно повдига въпроса за война. Към момента и Тръмп, и аятолах Хомейни, отхвърлят да имат предпочитание за такава война. От една страна, Иран има прекомерно доста стопански проблеми – множеството от които точно поради отношението на Съединени американски щати и глобите, а от друга - администрацията на Тръмп се пробва да спре дейното си присъединяване в споровете в Близкия Изток. Въпреки това, Тръмп изпрати 750 бойци в Кувейт след обсадата на посолството в иракската столица, като съгласно Reuters още 4000 могат да бъдат ситуирани там през идните дни. В момента в Ирак има общо 5000 американски военни.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео се отхвърли от пътуванията си до Украйна, Беларус, Казахстан, Узбекистан и Кипър, с цел да следва обстановката в Ирак. Помпео е приказвал и с държавните ръководители на Ирак, Катар и Израел. Адел Абдул Махди, министър председателят на Ирак, е поел отговорност за сигурността на личния състав на американското посолство в Багдад.

В момента Ирак е в обстановка сред чука и наковалнята, като част от дейните митинги в страната са и поради напрежението, което се основава в страната поради обстоятелството, че Багдад е по средата на спора сред Вашингтон и Техеран.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР